Revista presei economice, 29 martie
Articole din Ziarul Financiar, Curierul Naţional şi Bursa.
Articol de Dinu Dragomirescu, 29 Martie 2011, 12:11
Sub titlul de prima pagină "România a ajuns la minimul de salariaţi din ultimii 50 de ani", Ziarul Financiar relevă că totuşi "şomajul este în scădere de zece luni consecutiv". "Concluzia: angajaţii trec la munca la negru sau pleacă din ţară". "In prezent există de două ori mai puţini angajaţi cu forme legale decât în 1990".
Numărul salariaţilor care lucrează la negru, în principiu imposibil de cuantificat, este estimat între 1 şi 1,7 milioane."Eliminarea muncii la negru ar putea aduce încasări de cel puţin 6 miliarde de euro la buget", susţine Ziarul Financiar.
Curierul Naţional se deschide cu un articol intitulat "Va rezista sistemul de sănătate până la anul?". Întrebarea vine în contextul în care "ţara noastră alocă sistemului sanitar cele mai mici fonduri din Uniunea Europeană, sub 4% din PIB", scrie ziarul.
"Lipsa unor măsuri drastice va duce la colapsul sistemului în mai puţin de un an". După unii, "sistemul de sănătate este deja în colaps". "Nu există bani pentru medicamente, nu există bani pentru aparatură medicală, banii alocaţi ajung doar pentru plata salariilor personalului din spitale", declară ziarului Eduard Dobre, directorul executiv al Patronatului Furnizorilor de Servicii Paraclinice - Palmed. "În România se colectează puţini bani pentru că există foarte puţini asiguraţi. Trebuie găsite surse complementare". "Populaţia îmbătrâneşte, iar statul nu poate asigura o stare de sănătate bună pentru cetăţeni", mai citim în Curierul Naţional.
Săptămânalul Economistul scrie că "un fenomen care îngrijorează şi ar trebui să ne îngrijoreze şi mai mult este cel al îmbătrânirii populaţiei. La noi, şi din cauza scăderii natalităţii, "unul din cinci locuitori intră în grupa de vârstă pe care o numim a bâtrânilor". "Scăderea fertilităţii reprezintă un proces cu un mare impact asupra pieţei forţei de muncă.
Fenomenul este agravat de nivelul ridicat al mortalităţii infantile: o rată de 12,2 la mia de născuţi vii, în ianuarie 2011, relevă Economistul.
Săptămânalul meţionat se referă într-un alt articol la un raport dur trimis Parlamentului de la Bucureşti de Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei. Raportul oficial al Grupului Statelor împotriva Corupţiei (GRECO) menţionează între altele "modul neconcludent în care sunt incriminate mita şi traficul de influenţă, în acest sens existând numeroase portiţe prin care făptuitorii pot scăpa basma curată, (...) Grupul a făcut nu mai puţin de 20 de recomandări în vederea îmbunătăţirii legislaţiei în domeniile amintite. Cum se va reacţiona la Bucureşti? Deocamdată avem de a face cu o lipsă de reacţie", constată Economistul.
Sub tiltlul "Noi promisiuni: 500 milioane de euro atrase de la UE în 2011", Ziarul Financiar publică concluziile unui seminar pe teme de infrastructură desfăşurat ieri cu participarea ministrului transporturilor şi infrastructurii Anca Boagiu. "Lipsa de responsabilitate şi profesionalism îla nivelul administraţiei publice centrale şi locale a întârziat până acum absorbţia fondurilor europene". "Până acum, Transporturile au atras 4% din fondurile europene pe care le au la dispoziţie, echivalentul a 113 milioane de euro". "Ministrul Anca Boagiu şi-a asumat încă o dată angajamentul ca până în 2013 România să aibă circa 800 de kilometri de autostrăzi, faţă de 314 în prezent".
Curierul Naţional se referă la anunţul privind închiderea a 1000 de kilometri de cale ferată pe care nu mai circulă niciun tren şi la închirierea altor 4000 de kilometri către operatori privaţi. (...) Potrivit ministrului, companiile feroviare de stat au acumulat în ultimii 10 ani datorii echivalente cu 1% din PIB, iar decizia de a închide sau de a închiria liniile de cale ferată va duce la reducerea costurilor cu mentenanţa ale CFR SA", scrie ziarul.
Cotidianul Bursa publică un articol intitulat "Fotbal şi bani. Echipa naţională ruinează cota jucătorilor". "Pe fondul lipsei de rezultate, tot mai mulţi fotbalişti tricolori se gândesc serios să se retragă din echipa naţională. În primul rând fotbaliştii care evoluează la cluburi bune din Europa se tem să nu-şi strice definitiv cota din cauza contraperformanţelor naţionalei", care au atras căderea primei reprezentative în clasamentele FIFA şi UEFA, relevă ziarul.