Revista presei economice, 29 iunie
Articole din Ziarul Financiar, Bursa şi Curierul Naţional.
Articol de Dinu Dragomirescu, 29 Iunie 2011, 10:29
Scăderea investiţiilor publice, combaterea inflaţiei şi dezgheţul creditului privat sunt subiecte dominante în presa economică .
Ziarul Financiar se deschide cu titlul "Guvernul Boc a tăiat la sânge cheltuielile publice şi nu dă oxigen economiei".
Investiţiile publice sunt în scădere de doi ani şi jumătate.
Scăderile au continuat şi în primele cinci luni din acest an în ciuda îmbunătăţirii vizibile a încasărilor bugetare, scrie ziarul.
"Pe hârtie, guvernul Boc are foarte multe programe, dar în realitate investiţiile statului sunt la pământ".
Ele nu şi-au jucat rolul de pîrghie a programului anticriză, în pofida promisiunilor".
"Trebuie pornit de la o viziune strategică privind investiţiile stringente. Apoi să le bugetăm multianual. Altfel, tot timpul o să ne plângem că nu sunt bani", îl citează Ziarul Financiar pe Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal.
În plus, "multe proiecte au fost cu dedicaţie. Iată că Uniunea Europeană anchetează acum modul în care au fost folosite sume importante - 800 de milioane de euro", îl citează acelaşi articol pe analistul economic Aurelian Dochia.
Ziarul Financiar relatează despre declaraţia de luni seară a directorului general interimar al FMI John Lipsky că "ar putea fi necesară o modificare mai rapidă a politicii monetare a BNR" - în sensul înăspririi - pentru a reduce inflaţia.
Sub titlul "Melania Hăncilă: Relaxarea politicii monetare ar avea efecte benefice asupra economiei reale", Bursa publică opinia economistului şef al Volksbank care susţine că "recomandările FMI privind politica monetară nu sunt adecvate pentru conjunctura actuală a economiei româneşti, mai ales că de la începutul crizei până în prezent autorităţile nu au luat măsuri concrete pentru stimularea revenirii economice şi politica monetară a rămas restrictivă. "
"O eventuală întărire a politicii monetare ar putea bloca procesul de revenire fragilă a economiei şi nici nu ar domoli presiunile inflaţioniste, care vin în principal din partea majorării preţurilor administrate şi a creşterii cotaţiilor la materii prime şi produse alimentare la nivel global".
Ziarul Financiar îl citează pe şeful misiunii FMI în România sub titlul "Ce a spus Jeffrey Franks": Vom analiza la Bucureşti împreună cu autorităţile române implicaţiile economice pe care le are reorganizarea administrativ-teritorială; sunt necesare "studii aprofundate" înainte de o astfel de decizie", susţine între altele reprezentantul Fondului Monetar Internaţional.
"În ceea ce priveşte companiile de stat, FMI crede că România are nevoie de eforturi suplimentare pentru a implementa reforme structurale mai puternice în acest sector", mai citim în articol.
Pe aceeaşi temă, sub titlul "Companiile statului: sfârşitul răsfăţului", Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR, scrie în Ziarul Financiar că, "în această vară, cu deosebire datorită presiunilor Comisiei Europene şi ale FMI, se conturează o schimbare a politicii statului faţă de aceste companii: de la exces de romantism economic la pragmatism.
"După ce timp, de două decenii, mai toate şi-au făcut un stil de viaţă din supravieţuirea de azi pe mâine. Cum însă nimic bun nu ne-a adus acest tip de supravieţuire - nici eficienţă, nici dezvoltare, nici bunăstare - (...) a devenit limpede că e nevoie de o schimbare fundamentală, care să aducă bani mai mulţi."
"La noi a fost sacrificată eficienţa economică, în timp ce o seamă de motivaţii populiste au făcut să fie sacrificaţi factorii care pretutindeni în lume produc bunăstarea: productivitatea, eficienţa, competitivitatea".
Ca urmare, în statisticile europene, "ţinem de multă vreme în braţe lanterna roşie", relevă Adrian Vasilescu, care conchide: "Relansarea companiilor statului nu va fi posibilă decât într-o altă ecuaţie economică, legată de competiţia muncii. Numai aşa va putea fi câştigată partida".
Curierul Naţional de deschide cu un articol intitulat "Dentiştii fixează preţurile după ureche".
"Nu are nicio importanţă pentru medicii stomatologi cât costă să realizeze o procedură", îl citează ziarul pe Vlad Naicu de la Facultatea de Medicină Dentară a UMF Bucureşti.
"Jumătate dintre ei stabilesc preţurile în funcţie de concurenţă, iar un sfert în funcţie de pacient".