Revista presei economice, 29 iulie
Articole din Ziarul Financiar, Curierul Naţional şi Bursa.
Articol de Dinu Dragomirescu, 29 Iulie 2011, 10:57
Cel mai bun an agricol din 2004 încoace, temperarea creşterii datoriei publice, nevoia de măsuri de stimulare a creşterii economice, semnale optimiste pe piaţa muncii şi când se va termina electrificarea ţării sunt o parte din subiectele reţinute pentru revista presei economice.
Sub titlul "Vom avea cel mai bun an agricol din 2004 încoace, pe baza cerealelor", Ziarul Financiar relevă că "agricultura a început să devină o afacere profitabilă în România, după ce anul trecut preţurile produselor agricole au explodat pe pieţele internaţionale".
În ultimii opt ani numărul fermelor de subzistenţă s-a redus cu 700 000, notează ziarul.
Agricultura românească se confruntă cu faptul că fermierii români sunt bâtrâni şi nu îşi mai pot lucra terenurile, dar nici nu vor să le vândă.
Familia de ţărani tineri nu mai există. Înainte de 1989 tinerii de la sate au plecat la oraş, iar în ultimii ani a mai plecat un val în străinătate.
Exporturile de produse agricole au crescut în ultimii ani, dar vor mai trece opt ani până când România va deveni exportator net de alimente.
"Agricultura a avut noroc cu vremea" titrează Curierul Naţional rezumând concluziile unui studiu al Comisiei Europene.
Ziarul Financiar publică un articol intitulat "Datoria publică a crescut cu 20 de miliarde de euro în doi ani de criză".
Soluţia pentru plafonarea acesteia la un nivel rezonabil ar fi creşterea economică şi reducerea în continuare a deficitului bugetar.
Analiştii anticipează însă o încetinire a creşterii pentru al doilea trimestru, scrie ziarul.
"Vom rămâne fără resurse de creştere a economiei, în lipsa unor măsuri economice", titrează Bursa citând opinia secretarului Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România Cristian Pârvan.
"Singură, economia se mişcă cum poate. (...) Din 2009 avem nevoie de un astfel de plan şi acum trece şi 2011 şi nu s-a făcut nimic în acest sens", susţine reprezentantul oamenilor de afaceri. Acesta caracterizează ca" încurajator saltul important pe care l-a făcut sectorul lucrărilor publice", mai notează ziarul.
Ziarul Financiar consemnează într-un articol că "piaţa muncii dă semnale optimiste în prima jumătate a acestui an, odată ce numărul de salariaţi a început din nou să crească, după doi ani de scădere, site-urile de recutare sunt pline de oferte şi salariile bugetate pentru anumite specializări sunt cu 10% mai mari decât în prima parte a anului trecut".
Titlul articolului: "Bilanţul pieţei muncii în primele şase luni".
Sub titlul "Racordarea tuturor gospodăriilor la reţeau electrică va costa 211 milioane de euro", Curierul Naţional relatează că "în mediul rural sunt 60 584 de gospodării neelectrificate, amplasate în 2100 de localităţi.
Dintre acestea, 96 de localităţi sunt complet neelectrificate".
Cele mai multe gospodării neelectrificate sunt în Harghita, Alba şi Caraş-Severin.
"În contextul actual, societatea Electrica SA nu îşi poate permite lucrări sociale du timp de recuperare mare", declară un reprezentant al acesteia citat de ziar.
"Amortizarea acestor investiţii poate ajunge până la zeci şi chiar sute de ani".
Premierul Emil Boc anunţa anul trecut că în 2012 va fi finalizat programul de electrificare a tuturor gospodăriilor neracordate la reţeaua de energie electrică, reaminteşte Curierul Naţional.