Revista presei economice, 29 aprilie
Articole din Ziarul Financiar, Bursa şi Curierul Naţional.
Articol de Dinu Dragomirescu, 29 Aprilie 2011, 10:49
"FMI susţine că economia românească începe să-şi revină, exporturile îşi continuă creşterea, iar încrederea consumatorilor şi a investitorilor, deşi este încă redusă, dă semne de redresare, însă avertizează că există riscul ca guvernul să renunţe la unele reforme pe motiv că economia revine pe plus", citim în Ziarul Financiar.
"FMI se teme că presiunile populiste se vor accentua cu atât mai mult cu cât în 2012 sunt şi alegeri locale şi parlamentare".
O îngrijorare similară a exprimat şi preşedintele Traian Băsescu, notează ziarul. "Nevoia de reforme în companiile publice este foarte mare".
"Fondul Monetar Internaţional cere Guvernului să vină mai repede cu soluţiile pentru companiile de stat care produc pierderi, fie le restructurează, fie le privatizează, fie le închide", mai citim în Ziarul Financiar.
Sub titlul "Boc spune că se doreşte instituirea managementului privat la toate companiile de stat", cotidianul Bursa citează afirmaţia premierului că "până la sfârşitul lunii iulie se va încheia procesul de evaluare a fiecărei companii de stat din România şi se va preciza o soluţie punctuală pentru fiecare dintre ele".
Sub titlul "Documentaţia pentru fondurile structurale este prea stufoasă, constată guvernul după patru ani de la intrarea în UE", Ziarul Financiar relevă că "până în prezent plăţile efectuate pentru proiectele din fonduri europene reprezintă doar 11,6 % din sumele alocate, adică 2,3 miliarde de euro, însă Guvernul îşi menţine obiectivul de a ajunge la o rată de 25% până la sfârşitul anului".
Curierul Naţional publică un articol intitulat "Tabără vrea să stimuleze arenda, şi nu taxarea terenurilor nelucrate".
Pe de altă parte, citim în articol, "ministrul Finanţelor Publice, Gheorghe Ialomiţianu, a declarat miercuri, după şedinţa de guvern, că vrea ca impozitarea terenurilor agricole nelucrate să fie aplicată cât mai repede şi că autorităţile au discuţii pe acest subiect cu experţii Băncii Mondiale".
"Aprobarea plăţilor este îngreunată acum şi de lipsa de implicare a personalului autorităţilor de management, demotivat de tăierile salariale de anul trecut", îl citează ziarul pe Cătălin Vătafu, consilier al primului ministru.
Ziarul Financiar publică un punct de vedere intitulat "Două veşti cu adevărat proaste de la ING şi Nokia". Este vorba de ING Servicii şi Nokia Cercetare.
"Prin închiderea celor două companii, clujenii pierd 300 de locuri de muncă dintr-un foc, dintre care jumătate de înaltă calificare.
"In plus, finlandezii au închis aici ceva ce nu deschiseseră ei". "Ce poate face o ţară într-o asemenea situaţie?
Răspunsul este simplu, deşi drumul este dificil: încurajarea businessului local. Să pui pe piaţă resursa într-un produs, nu să faci din resursă un produs - oricare ar fi aceasta: oameni, bani, computere, mobilă, pământ, energie", estimează articolului autorul, Sorin Pâslaru.
Ziarul Financiar relevă într-un alt articol că "guvernul a aprobat miercuri o listă cu 17 obiective majore care ar urma să fie construite în parteneriat public-privat, în condiţiile în care specialiştii susţin că legea de bază care reglementează acest parteneriat este absolut nefuncţională".
"Administraţiei nu ii este clar ce este un parteneriat public-privat", este de părere Florian Niţu, specialist în achiziţii publice, citat de ziar.