Revista presei economice, 28 iunie
Articole din Ziarul Financiar, Bursa, Curierul Naţional şi Capital.
Articol de Dinu Dragomirescu, 28 Iunie 2011, 10:28
Topul celor mai mari companii din România, bugetul de stat redevenit deficitar in mai, perspectivele inflaţiei şi restructurarea ANAF sunt temele reţinute pentru revista presei economice.
Ziarul Financiar se deschide cu "Top 50 cele mai mari companii".
Peste 30 de companii din topul celor mai mari 50 de jucători din economia locală au raportat afaceri în creştere în 2010 faţă de 2009, în condiţiile în care în anul precedent, doar zece firme reuşiseră să termine anul cu vânzări mai mari".
Primele trei locuri sunt ocupate de OMV-Petrom, Dacia şi Rompetrol Rafinare.
Toate trei companiile constituie subiecte de articole pentru presa economică.
Până în 2004, cât a fost companie de stat, Petrom "a fost o vacă grasă de muls pentru politicieni.
Acum este cel mai mare contribuabil la stat", relevă revista Capitalîntr-un articol intitulat "Ultimul dinozaur de la stat are imunitate de 20 de ani".
Este vorba de Constantin Roibu, directorul general al Oltchim, care "pare să fi pus stăpânire pe combinatul din Vâlcea".
Săptămânalul citat publică şi un articol intitulat "Metamorfoza Dacia: de la "merge şi aşa" la rigoare japoneză", în vreme ce Bursa titrează: "Tribunalul Constanţa a decis că Rompetrol Rafinare nu mai datorează niciun ban statului".
Sub titlul "Guvernul a redus cheltuielile de personal cu 20%, dar nu poate stăpâni risipa de bunuri şi servicii", Ziarul Financiar relevă că "bugetul a revenit pe deficit în luna mai".
"Cheltuielile cu bunurile şi serviciile au crescut an de an şi nici criza nu a reuşit să le domolească", scrie ziarul.
Bursa publică un articol intitulat "Deşi gazul a explodat în industrie, BNR crede că inflaţia nu va creşte. Analiştii contrazic Banca Centrală".
"Produse mai scumpe şi presiune pe inflaţie - aceastea vor fi efectele majorării preţului gazelor utilizate în industrie", au declarat analiştii economici contactaţi de ziar.
"Inflaţia se va apropia, la finalul anului, de 10%", estimează Liviu Voinea, preşedintele Grupului de Economie Aplicată.
Sub titlul "Scandal la Garda Financiară: 1000 de angajaţi din 1300 au primit preaviz", Curierul Naţional relatează că "sindicatele au anunţat că vor ataca în instanţă ordinul ANAF" deoarece "preavizele au fost eliberate fără respectarea legii".
"Nu se poate ca angajaţii să primească preaviz şi apoi să fie examinaţi", relevă şi Bursa.
Sub titlul "Mironescu, chemat la DNA pentru audieri", Curierul Naţional scrie: "Gruparea Mironescu se ocupa cu "captura statului", noţiune care exprimă forma cea mai înaltă a corupţiei, respectiv corupţia generalizată, pentru care este nevoie de mulţi oameni, persoane bine plasate şi influente, susţin anchetatorii".
"Grupul infracţional organizat" care s-ar fi constituit, potrivit procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie, în Vama Constanţa, prejudicia bugetul de stat cu sume între 50 000 şi două milioane de euro la fiecare transport".
"Sumele de bani erau cerute cu frecvenţă zilnică", relevă ziarul.