Revista presei economice, 28 iulie
Articole din Ziarul Financiar, Curierul Naţional şi Bursa.
Articol de Dinu Dragomirescu, 28 Iulie 2011, 12:21
"Schimbare-şoc în fondurile Uniunii europene UE: Prefinanţările scad de la 30% la 10%" anunţă dintr-un titlu de pe prima pagină Ziarul Financiar cu referire la un ordin dat de ministrul Finanţelor Gheorghe Ialomiţianu.
Aceasta înseamnă că "beneficiarii trebuie să găsească surse alternative de finanţare pentru a angaja oamenii implicaţi în proiecte, pentru a achiziţiona mobilier şi pentru a închiria spaţiul de lucru, acestea fiind cele mai mari cheltuieli dintr-un proiect european, care trebuie făcute la demararea proiectului".
Sub titlul "Încasările din TVA şi veniturile bugetare totale dau semne de oboseală".
Ziarul Financiar scrie că veniturile menţionate "au crescut neîntrerupt de mai bine de un an, însă în ultimele luni ritmul a încetinit constant, iar perspectivele pentru a doua jumătate a anului sunt mai puţin optimiste".
Potrivit raportului anual al Consiliului Fiscal din 2010, evaziunea fiscală este consistentă în România, doar în cazul contribuţiilor la asigurările sociale, al taxei pe valoarea adăugată şi al impozitului pe venit aceasta reprezentând peste 9% din produsul intern brut", reaminteşte ziarul.
Într-un articol intitulat "Reducerea contribuţiilor la asigurările sociale, misiune imposibilă pentru acest an", Curierul Naţional scrie:
"Ministrul Muncii Sebastian Lăzăroiu a declarat după întâlnirea cu delegaţia FMI că "reducerea contribuţiilor este luată în discuţie, dar nu se ştie încă când se va face". In opinia lui, "contextul nu este favorabil anul acesta".
Sub titlul "Cine zice că românii nu muncesc? Au cel mai lung program de muncă din Uniunea Europeană", Curierul Naţional relevă într-un articol că "un român munceşte 41,3 ore săptămânal, în vreme ce media europeană este de 39,7 ore".
"În privinţa concediului mediu anual plătit, stabilit prin negocieri colective, România, cu 21 de zile, se situează la coada unui clasament din 14 state UE pentru care sunt disponibile informaţii. Cipru şi Estonia, cu 20 de zile fiecare, ocupă ultima poziţie."
Ziarul Financiar se deschide cu o analiză comparativă a rentabilităţii companiilor de distribuţie a energiei electrice, unele controlate de statul român, altele de italienii de la ENEL.
Concluzia apare din titlu: "Italienii sunt de zece ori mai profitabili ca statul român, deşi fac acelaşi lucru".
Ziarul notează în acelaşi timp că "la Enel Muntenia Sud există plângeri ale clienţilor privind întreruperi de energie electrică tot mai dese".
Bursa publică un interviu cu Ion Lungu, preşedintele Asociaţiei Furnizorilor de Energie Electrică din România, sub titlul "Din cauza preţului ridicat, electricitatea noastră nu este competitivă la export".
Ziarul Financiar relevă într-un articol că "românii care lucrează în străinătate se întorc în număr din ce în ce mai mic acasă în concedii şi, spre deosebire de anii anteriori, investesc mai puţini bani în construcţiile de case noi sau renovări, după cum susţin primarii din comunele româneşti, dar şi producătorii de materiale de construcţii".
"Faptul (...) este demonstrat şi de scăderea remiterilor cu 10% în primul trimestru al acestui an faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, până la 788 de milioane de euro, potrivit BNR", mai notează ziarul sub titlul "Va mai fi luna august o lună "de lucru" la casele construite de românii din străinătate?".