Revista presei economice, 28 aprilie
Articole din Ziarul Financiar, Bursa şi Curierul Naţional.
Articol de Dinu Dragomirescu, 28 Aprilie 2011, 11:10
Sub titlul "Două companii de stat mută deficitul bugetar al României", Ziarul Financiar scrie: "CFR Infrastructură şi Termoleectrica, companii de stat cu pierderi istorice, sunt în miezul scandalului iscat de rezervele exprimate de Uniunea Europeană privind calculul deficitului bugetar şi al datoriei publice ale României pe 2010, ministrul Finanţelor Gheorghe Ialomiţianu descoperind cu această ocazie că societăţile în cauză nici nu ar fi depus bilanţurile pe 2007-2008.
Surse participante la şedinţa de ieri a Guvernului au declarat agenţiei Mediafax că Ialomiţianu i-a spus premierului că are informaţii "foarte grave", potrivit cărora bugetele din 2007 şi 2008 ale celor două companii nu au fost aprobate de Guvern.
"Am trimis Corpul de control al ministerului", a spus ministrul, relatează Ziarul Financiar.
"Şi în primăvara anului trecut au apărut discuţii legate de corectitudinea datelor statistice raportate de autorităţile române, cu speculaţii că România, pentru a îndeplini criteriile convenite cu FMI, ar fi manipulat datele statistice", notează ziarul.
Este citat şi secretarul de stat Gheorghe Gherghina care a ţinut să precizeze că situaţia României nu ar trebui să fie comparată cu cea a Greciei.
"Până în septembrie trebuie să verificăm foarte serios toate datele, să fie corecte cifrele privind cele două companii", a declarat Gherghina.
Articolul se intitulează: "Replica Finanţelor în scandalul cu EUROSTAT: România nu minte, dar unele date sunt provizorii".
"Şapte ani de închisoare pentru un fost ministru", titrează Ziarul Financiar. Este vorba de fostul ministru al agriculturii Ioan Avram Mureşan, condamnat de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie secţia penală pentru "deturnare de fonduri".
Decizia poate fi atacată cu recurs (...) dar şi aşa reprezintă o premieră în România postrevoluţionară, Mureşan fiind singurul fost ministru condamnat la închisoare", relevă ziarul adaugând că "cel puţin 10 alţi foşti miniştri şi un premier sunt cercetaţi în prezent pentru diferite fapte în procese care durează de ani de zile.Şi procesul lui Mureşan a durat opt ani, cercetarea împotriva sa începând în 2003".
"Creditul privat s-a redus în martie cu 1,3% faţă de luna precedentă", relevă Bursa.
"Creditul rămâne îngheţat: populaţia şi firmele au împrumutat în martie mai puţin decât au rambursat", titrează Ziarul Financiar.
"Vânzările de credite rămân mai mici decât rambursările efectuate de clienţi, cu toate că în ultimele luni bancherii au anunţat relansarea creditării, venind inclusiv cu reduceri de dobânzi", relevă ziarul.
Mai multe ziare economice consacră un articol prezentării listei proiectelor de investiţii publice pe care vrea să le construiască Guvernul în parteneriat public-privat.
Potrivit premierului Emil Boc, "proiectele vin în completarea investiţiilor de la bugetul de stat sau a investiţiilor din fonduri europene deoarece nu există resurse financiare destule la buget sau din fondurile UE pentru a completa toate lucrările de infrastructură pe care România trebuie să le implementeze", scrie Curierul Naţional.
Ziarul Financiar consacră un amplu articol celor cel puţin 2,1 milioane de români care lucrează în statele membre ale Uniunii Europene, majoritatea în Italia, Spania şi Germania.
Aceasta este prima cifră oficială raportată de reprezentanţii Comisiei Europene. 100 000 de români au plecat numai anul trecut.
"Austria şi Germania îşi vor deschide piaţa muncii pentru est-europeni începând cu 1 mai, însă nu şi pentru români şi bulgari, care vor mai avea de aşteptat până la începutul lui 2014", scrie ziarul.
"Anul trecut românii au trimis acasă 3,5 miliarde de euro", o sumă "cu 14% mai mică faţă de 2009".