Revista presei economice, 27 mai
Articole din Ziarul Financiar, Bursa şi Curierul Naţional.
Articol de Dinu Dragomirescu, 27 Mai 2011, 11:33
Sub titlul "Băsescu îl invită pe Isărescu în arenă", Ziarul Financiar scrie că "declaraţiile acide ale preşedintelui" la Radio România Actualităţi vin după ce guvernatorul BNR "criticase, cu o zi înainte, politica fiscală a Guvernului afirmând că ea a prelungit recesiunea".
Ziarul consideră că "relaţiile dintre Preşedinţie şi BNR sau între banca centrală şi Guvern au fost bune în ciuda răbufnirilor, de o parte şi de alta. Iar preferinţa preşedintelui pentru sfaturi de la specialiştii din BNR este de mult cunoscută".
"Pe de altă parte, în ciuda criticilor, BNR a sprijinit Guvernul mai cu seamă prin politica de curs stabil", iar "Guvernatorul Isărescu - de peste 20 de ani la conducerea BNR - este singurul român, care, în viaţă fiind, a primit cea mai mare distincţie a statului, Ordinul "Steaua României în grad de colan", mai relevă Ziarul Financiar.
Bursapublică un articol intitulat "Curăţenie generală: toată marfa din Portul Constanţa este verificată de poliţişti". Acţiunea este una de lungă durată, urmând să se desfăşoare inclusiv în cursul săptămânii viitoare" (...) pentru a se stabili dacă există infracţiuni de contrabandă şi evaziune fiscală", scrie ziarul.
"Acţiunile din ultimele zile reprezintă semnalul cel mai evident că ce a fost până acum nu mai poate să continue, vorbim de contrabanda care s-a făcut şi care nu a fost întreruptă nici măcar în perioada descinderilor de acum două-trei luni", îl citează ziarul pe liderul sindicatului Prolex, Vasile Lincu.
Bursa citează într-un alt articol intitulat "Foc încrucişat in PDL" opinia lui Vasile Blaga în legătură cu scandalul din vămi: Blaga crede că fundamentală pentru numirea lui Mironescu în funcţia de secretar general al MAI a fost relaţia de prietenie a acestuia cu ministrul Igaş.
Despre corupţie a fost vorba între altele şi în intervenţia la un forumul financiar desfăşurat ieri la Bucureşti a lui Nouriel Roubini, unul dintre cei mai cunoscuţi economişti la nivel mondial, celebru pentru că a prezis criza globală din 2002.
"România se confruntă cu probleme legate de corupţie, efectele fiind negative atât pentru investitorii strîini, cât şi pentru investitorii naţionali", scrie Ziarul Financiar sub titlul "Roubini despre România: recesiunea a fost dureroasă, dar reformele încep să dea rezultate".
Analistul american s-a mai referit şi la perspectiva ţării noastre de a adera la zona euro, scrie Curierul Naţional într-un articol intitulat "Nouriel Roubini ne spune să o luăm mai uşor spre zona euro"."Graba de a adera la zona euro fără ca economia să fie pregătită pentru acest lucru este contraproductivă, iar România trebuie să înveţe din greşeala Greciei", scrie ziarul.
Aderarea până în 2015 "este puţin probabilă nu numai pentru că România va fi nepregătită, dar şi pentru că ţările membre vor opune o rezistenţă mai ridicată având în vedere experienţa Greciei. Roubini subliniază că important este ca România să realizeze reformele structurale care se impun, urmând ca aşteptarea cu un an sau doi în plus până la adoptarea euro să fie benefică".
Pe altă parte, a relevat el, "în mai puţin de cinci ani zona euro ar putea arăta cu totul altfel, prin retragerea statelor periferice", mai citim în Curierul Naţional, dar şi în Bursa, care publică un articol intitulat "România merge în direcţia cea bună, dar trebuie să menţină austeritatea".