Revista presei economice, 27 iunie
Articole din Ziarul Financiar, Curierul Naţional, Bursa şi Săptămâna Financiară.
Articol de Dinu Dragomirescu, 27 Iunie 2011, 10:33
Viitorul regionalizării, declinul investiţiilor, potenţialul Dunării şi salariile nejustificate din unele bănci de stat sunt câteva din numeroasele teme abordate în presa economică de azi.
Ziarul Financiar titrează: "Regionalizarea nu se mai face: UDMR a respins vehement propunerile lui Traian Băsescu".
Acelaşi cotidian publică un articol semnat de redactorul şef al revistei Business Magazin, Dorin Oancea, care afirmă:
"N-am văzut şi nu am auzit să se fi făcut vreun studiu economic şi social care să analizeze toate faţetele trasării de noi hotare administrative. (...) Nu cred nici în ruptul capului povestea cu reducerea birocraţiei, nici cu eliminarea corupţiei şi cred în schimb că vor apărea opt-zece superbaroni cu suitele şi interesele proprii care vor transcende orice interes local sau regional."
Sub titlul "Liderii UE au aprobat Strategia Dunării, un proiect de 100 de miliarde de euro", Ziarul Financiar precizează că este vorba de o iniţiativă româno-austriacă lansată în 2008".
Curierul Naţional se deschide cu titlul "Cum folosim potenţialul uriaş al Dunării?".
"Strategia Dunării are oportunităţi, dar nu va genera avantaje de la sine, trebuie să muncim".
"Deşi în 1939 România deţinea cele mai multe nave de transport fluvial dintre toate ţările riverane Dunării, potenţialul său de transport s-a redus la jumătate faţă de acum 70 de ani", relevă ziarul.
Sub titlul "Cum reintrăm în recesiune dacă nici nu am ieşit?", Bursa publică un articol în care citim:
"Lipsa restructurării profunde a economiei şi povara extraordinară a fiscalităţii au determinat o nouă scădere anuală a formării brute de capital fix în trimestrul I 2011, de 2,2%, după un declin de 4,7% în trimestrul anterior, aceasta fiind a opta scădere consecutivă. Acestea sunt investiţiile care ar trebui să ne scoată din criză", notează ziarul.
Săptămâna Financiară titrează: "Căpşunarii" au devenit cei mai importanţi investitori străini".
"Lucrătorii din străinătate au transferat în ţară, în perioda ianuarie-aprilie 2011, aproape 1,1 miliarde de euro - nivel de 2,5 ori mai mare decât investiţiile străine directe de 444 de milioane."
Bursa publică opinia secretarului general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), Cristian Pârvan.
"Economia noastră nu va mai putea să asigure locuri de muncă pe perioade nelimitate, viitorul, pe piaţa muncii, fiind job-urile periodice".
"Agenţii economici au nevoie de stimulente şi să fie scutiţi de la impozitul pe profitul reinvestit, care este o normalitate în alte state şi care la noi nu există".
"Dacă acest lucru era implementat de acum patru-cinci ani, întreprinderile ar fi trecut mult mai uşor prin criză", îl citează articolul din Bursa şi pe vicepreşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România, Florea Pîrvu.
Ziarul Financiar se deschide cu un articol intitulat "Ies la lumină salariile din băncile de stat. Şeful Eximbank - 27 000 de euro pe lună, CEC - 7 100 euro".
"Cel mai mare salariu lunar din România confirmat vreodată printr-un document oficial este cel al lui Ionuţ Costea, şeful Eximbank. El a câştigat 1 milion de lei pentru 10 luni în 2009".
"Diferenţa între salariile şefului Eximbank şi al CEC Bank contrastează, având în vedere că CEC este pe locul patru în sistem după active, în timp ce Eximbank se zbate la mijlocul clasamentului, pe locul 20".
"Ionuţ Costea de la Eximbank rivalizează la veniturile încasate cu un bancher privat de top, cu toate că Eximbank nu are aceleaşi rezultate, atât din punctul de vedere al activelor, cât şi al profitului".