Revista presei economice, 27 iulie
Articole din Ziarul financiar şi Bursa.
Articol de Dinu Dragomirescu, 27 Iulie 2011, 10:04
Ziarul Financiar se deschide cu un amplu grupaj intitulat "Prima radiografie a celor mai mari companii din portofoliul statului".
Este vorba de publicarea de către Fondul Proprietatea, pe pagina proprie, a situaţiilor financiare şi rapoartelor anuale ale celor mai mari 20 de companii din portofoliu, majoritatea fiind companii de stat. "Publicarea tuturor acestor date este o premieră pentru companiile controlate de stat caracterizate în general prin opacitate când vine vorba de prezentarea indicatorilor financiari", scrie ziarul.
Datele publicate scot la iveală o creştere a cheltuielilor cu salariile la cele mai multe dintre companii, deşi unele dintre acestea au raportat afaceri şi profituri în scădere anul trecut.
Astfel, rapoartele scot de exemplu la iveală prime jubiliare, prime de pensionare şi energie gratuită la bătrâneţe la Hidroelectrica şi profituri infime la Nuclearelectrica, de nici măcar 4 milioane de euro, deşi dispune de active de 2 miliarde de euro.
Sub titlul "Companiile de stat pot deveni cu adevărat publice numai prin listarea la bursă", Ziarul Financiar scrie, sub semnătura redactorului său şef Sorin Pâslaru, că "transparenţa este prima armă pentru eficienţă.
Nu a făcut-o statul, o face Fondul Proprietatea acum, ca acţionar. (...) Cea mai mare transparenţă o aduce însă bursa de valori". Or acum, "din primele 100 de companii ca şi cifră de afaceri, doar 10 sunt cotate", se relevă în articol.
Acelaşi cotidian publică un articol semnat de Adrian Vasilescu sub titlul "Testul restructurării între iluzie şi realitate". Restructurarea poate aduce "mai multe locuri de muncă şi deci mai puţin şomaj", susţine consilierul guvernatorului BNR. "Dacă bine înţeles vom ieşi din capcana confuziei între disponibilări de personal şi restructurare. Căci în prea multe cazuri, în aceşti ani de criză, nenumărate companii au disponibilizat personal pentru a obţine productivitate mai mare având iluzia că au făcut restructurare.
Deşi, de fapt, nu au făcut decât un surogat de restructurare. Iar valoarea adăugată a tot scăzut, vechile structuri etalându-şi neputinţa."
Cotidianul Bursa comentează o declaraţie a ministrului Agriculturii sub titlul "Avem nevoie de capacităţi de stocare pentru cereale de 20-30 de milioane de tone".
Valeriu Tabără a subliniat că este nevoie de construcţia unor silozuri şi depozite noi pentru a putea păstra producţiile agricole în condiţii optime şi de calitate. (...) Pe anumite produse agricole, în speţă cereale, fiecare fermă sau grup de ferme ar trebui să deţină un siloz", consideră ministrul citat de Bursa.