Revista presei economice, 27 ianuarie
Articole din Ziarul Financiar, Bursa şi Curierul Naţional.
Articol de Dinu Dragomirescu, 27 Ianuarie 2011, 12:31
Ziarul Financiarpublică pe prima pagină un articol în care citim că, în patru ani de la integrarea in Uniunea Europeana România a absorbit doar 1,7 miliarde de euro, adică "sub 9% din fondurile structurale alocate exercitiului financiar 2007-2013, care se apropie de 20 de miliarde de euro".
Ziarul notează în acelaşi timp că "în luna decembrie a anului trecut, rata absorbţiei fondurilor europene a fost una din cele mai mari din toţi anii după integrare - 1 miliard de lei (230 milioane de euro) într-o singură lună".
"Asadar, în următorii trei ani, România ar trebui să absoarbă restul de 90% din fonduri sau cel putin sa aibă proiecte aprobate pentru ele." Va reuşi oare? se întreabă Ziarul financiar.
În acelaşi cotidian Sorin Pâslaru încearcă să vadă de unde poate veni creşterea economică pe care o aşteaptă toată lumea, analizând modul cum "prin lipsă de logică, de specialişti şi de eficienţă guvernul Boc îşi subminează propriile politici, altfel raţionale, de limitare a cheltuielilor excesive cu salariile bugetarilor si cu pensii speciale".
În loc intâi să măsoare şi pe urmâ să acţioneze, la noi guvernul "întâi dă legea sau ordonanţa sau hotărârea şi apoi se trezeşte că nu are timp să o aplice şi că iese exact invers faţă de cum trebuia".
Aşa s-a întâmplat cu legea unica a salarizării bugetarilor. La fel cu pensiile speciale pentru foştii angajaţi din ministerul de interne şi ministerul apărării. "Acum care este soluţia? Bine înţeles, amânarea aplicării şi o nouă rodonanţă de urgenţă. Bâlbâiala continuă".
Toate ziarele economice se ocupă de ceea ce Bursa numeşte din titlu "Războiul de pe piaţa carburanţilor". "Fiscul crede că petroliştii ascund profiturile şi că benzina s-a scumpit fqără motiv", titrează Ziarul Financiar un articol pe aceeaşi temă.
"Ce companii petroliere dosesc profitul?" sună interogativ şi titlul unui articol din Curierul Naţional în care citim că anul trecut aproape toate companiile au raportat pierderi semnificative. "Suspiciunea organelor statului este aceea că de fapt petroliştii exportă profiturile prin procedura preţurilor de transfer", scrie şi Ziarul Financiar.
Acelaşi cotidiann consacră sub semnătura lui Adrian Cojocar un amplu articol privind modul "Cum s-a restructurat în ultimii 20 de ani unul dintre principalii piloni ai industriei: siderurgia".
"Competiţia la nivel global a forţat sectorul siderurgic din România să se reorganizeze pentru a putea rezista criteriilor dure de performanţă din Vest".
"Salvarea siderurgiei a venit cu marile privatizări din acest sector. Primul pas a avut loc în anul 2001 cu preluarea combinatului de la Galaţi de către grupul Mittal, pentru ca mai apoi şi alte grupuri importantesă-şi adjudece marile combinate în urma privatizăriilor".
"Dacă la privatizare combinatele de la Galaţi, Hunedoara, Târgovişte, Câmpia Turzii, Reşiţa şi Călăraşi" produceau o gaură la bugetul de stat de peste 1 miliard de lei, în 2008 acestea înregistrau un profit cumulat de 937 milioane de lei (228 milioane de euro). Totuşi criza şi-a spus cuvântul în 2009, astfel că au încheiat anul cu pierderi cumulate de 1,8 miliarde de lei (422 milioane de euro), care însă sunt suportate de marile grupuri internaţionale".
"Cele mai mari probleme pe care siderurgia românească încă le are sunt la capitolul productivitate şi provin din faptul că în acest sector numărul de angajaţi depăşea de câteva ori necesarul optim. În anul 2009, cele mai mari şase combinate siderurgice aveau împreună circa 18 500 de salariaţi, cu 27 500 mai puţin decât la provatizare, procesul fiind unul foarte dureros (...) Productivitatea din sector calculată ca tone-angajat este şi în prezent de câteva ori mai mică decât cea din ţările vestice", notează Ziarul Financiar.
Dar "dacă se ia în calcul şi nivelul salariilor din industrie, care sunt de câteva ori mai mici decât cele din Vest, productivitatea devine comparabilă cu cea din statele dezvoltate".
Sub titlul "Fondul Proprietatea a aruncat în letargie restul Bursei", Curierul Naţional notează că "la a doua zi de prezenţă în ringul bursier, titlurile Fondului Proprietatea au acaparat din nou atenţia investitorilor, eclipsând restul titlurilor".
Totuşi "acţiunea FP pare să se înscrie pe o rendinţă descendentă".