Revista presei economice, 27 aprilie
Articole din Bursa, Ziarul Financiar şi Curierul Naţional.
Articol de Dinu Dragomirescu, 27 Aprilie 2011, 10:45
Majorarea sanctiunilor pentru munca la negru, rezervele Eurostat faţă de calitatea datelor statistice raportate de România şi legislaţia prea blândă privind protecţia mediului se numără printre principalele teme reţinute pentru revista presei economice.
"Boc ameninţă cu sancţiuni dure pentru munca la negru", titrează Bursa.
"Noul Cod al Muncii prevede sancţiuni pecuniare de patru ori mai mari ca vechiul act, dar şi sancţiuni penale", scrie şi Curierul Naţional.
Amenda este un element necesar în arsenalul măsurilor pentru combaterea muncii la negru, dar trebuie umblat şi la cauze, adică la nivelul ridicat al taxelor şi impozitelor pe salarii sau la creanţele pe care le au de plătit firmele de stat la firmele de construcţii, îl citează Ziarul Financiar pe Laurenţiu Plosceanu, preşedintele Asociaţiei Române a Antreprenorilor din Construcţii (ARACO).
"Amenzile şi măsurile de intensificare a controalelor nu sunt suficiente".
"Acuzaţii grave de la Eurostat", titrează Ziarul Financiar.
Oficiul European de Statistică a anunţat ieri că are rezerve faţă de raportările României, invocând printre cauze incertitudinea legată de de impactul unor companii publice asupra deficitului şi a datoriei publice.
Cotidianul Bursa reaminteşte că "guvernul a convenit cu FMI să includă în calculul deficitului bugetar din acest an şi pierderile înregistrate de 30 de companii de stat centrale sau locale, precum şi titluri emise de Fondul Proprietatea".
"Prima casă" 4 a ajuns la start. Ce aduce nou faţă de ediţiile anterioare?", se intitulează un amplu şi documentat articol din Ziarul Financiar.
"Programul "Prima casă" a fost o veritabilă gură de oxigen pentru bancheri în ultimii doi ani", scrie ziarul.
"Acum bancherii încercă să tenteze şi pe clienţii care nu se califică în program, cu credite în condiţii cât mai apropiate".
"Noua variantă a programului guvernamental ar putea contribui la o segmentare a clientelei, urmând să se adreseze cu precădere solicitanţilor care nu dispun de un avans mai mare".
Curierul Naţional publică un articol intitulat "Amenzi prea mici pentru transportul deşeurilor periculoase".
"Prea blândă în comparaţie cu gravitatea faptelor, legislaţia privind protecţia mediului din ţara noastră prevede sancţiuni uşor de suportat de cei care evacuează sau depozitează, cu bunăştiinţă, deşeuri industriale periculoase.
Aşa se face că, în urma controalelor efectuate anul trecut de Garda Naţională de Mediu, s-au aplicat amenzi de numai 50 000 de lei, întocmindu-se dosare penale în alte două cazuri".