Revista presei economice, 26 mai
Articole din Ziarul Financiar, Bursa şi Curierul Naţional.
Articol de Dinu Dragomirescu, 26 Mai 2011, 10:16
Presa economică reţine din intervenţia de ieri a guvernatorului BNR la un colocviu pe teme financiare avertismentul folosit ca titlu de Ziarul Financiar: "Vin capitaluri mari şi trebuie să fim atenţi cu cursul".
"BNR va încerca să atenueze volatilitatea cursului în condiţiile în care România s-ar putea confrunta cu intrări masive de capitaluri străine care pot duce la aprecierea monedei naţionale, însă nu este posibil ca o bancă centrală să se bată cu pieţele externe singură", spune Mugur Isărescu.
"Trebuie să evitâm greşeala anilor 2006-2008, când cheltuielile bugetare au fost mărite în baza unor venituri excepţionale, rezultate pe fondul supraîncălzirii economiei", îl citează Curierul Naţional pe şeful băncii centrale în articolul de deschidere publicat sub titlul "Cine trage pentru viitoarea creştere?".
"Dacă economia o va lua în sus, statul trebuie să menţină cheltuielile la niveluri sustenabile.
Să nu ne mai îmbătăm cu apă rece".
"Reformele structurale sunt esenţiale ", notează şi Bursa, într-un articol intitulat "România a fost la un pas de infarct economic în 2009".
Afirmaţia aparţine tot lui Mugur Isărescu.
Bursa citează dintr-o declaraţie a lui Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR în titlul "Suntem admirabil de nepregătiţi pentru aderarea la euro, dar amânarea nu este o rezolvare".
La rubrica "Politică şi economie", Bursa publică un articol intitulat "Dosarul "Portul": câte 29 de zile pentru 29 de acuzaţi".
Este vorba de acuzaţii din grupul Mironescu, după numele fostului secretar general din Ministerul Administraţiei şi Internelor, care au primit mandate de arestare preventivă.
"Culmea infracţionalităţii, procurorii (mai) spun că membrii grupului luau bani chiar şi pentru procesarea vamală a mărfurilor aduse în România legal, cu toate documentele necesare", relevă Bursa.
Acelaşi cotidian comentează raportul Transparency International România într-un articol intitulat "Climatul de integritate publică s-a deteriorat grav".
"Ţara noastră începe să arate ca un stat captiv în privinţa corupţiei".
Raportul se referă la ceea ce el numeşte "climatul de incoerenţă legislativă", "improvizaţiile procedurale la adoptarea unor legi fundamentale", "abuzul flagrant, repetat şi repetată şi nociv al procedurii asumării răspunderii guvernamentale pentru adoptarea unor proiecte de lege".
În opinia raportului, "măsurile anticorupţie sunt mai degrabă de faţadă şi au caracter propagandistic", notează Bursa.
Sub titlul "Regii asfaltului fac un pas înapoi", Ziarul Financiar relatează că cei patru constructori ai autostrăzii Moara Vlăsiei-Ploieşti au renunţat la suplimentarea contractului de construcţie cu 47%, adică echivalentul a 110 milioane de euro, pentru a nu pierde lucrarea.
"Este pentru prima oară când Ministerul Transporturilor reuşeşte să pună piciorul în prag în cazul unui contract de o asemenea anvergură şi să-i determine pe constructori să lucreze fără alte acte adiţionale", comentează ziarul.