Revista presei economice, 25 martie
Articole din Ziarul Financiar, Curierul Naţional şi Bursa.
Articol de Dinu Dragomirescu, 25 Martie 2011, 10:45
Absorbţia fondurilor europene, achiziţiile publice şi întărirea euro sunt doar o parte din principalele subiecte din presa economică de azi.
"Guvernul vrea să dubleze rata de absorbţie a fondurilor europene în acest an", scrie Curierul Naţional în articolul intitulat "Guvernul nu mai are bani pentru prefinanţarea proiectelor UE".
"Greul de-abia acum vine pentru românii care au început proiecte finanţate din fonduri europene, pentru că statul nu mai are bani pentru prefinanţări, iar rambursările sunt acordate numai dacă se depun actele care să justifice la Comisia Europeană cum s-au cheltuit banii", notează Ziarul Financiar.
Sub titlul "Pariul Guvernului pe 2011: 3 miliarde de euro atrase din fondurile europene", ziarul consemnează că autorităţile au decis "simplificarea mecanismului de rambursare. Până acum beneficiarul trebuia să vină, în medie, cu câte 20 de bibliorafturi de documente prin care să ateste cum a cheltuit banii. De acum încolo, vine cu un biblioraft".
Curierul Naţional se deschide cu titlul "Unde îi doare pe micii afacerişti?".
"Întreprinderile mici şi mijlocii fac cu greu faţă modificărilor fiscale de pe o zi pe alta, problemele fiscale fiind de fapt cele mai arzătoare pentru toţi întreprinzătorii din România, consideră Ovidiu Nicolescu, preşedintele Consilliului Naţional al întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii", citat de ziar.
"7 din 10 întreprinzători solicită diminuarea cotelor de asigurări sociale şi a TVA. (...) Oamenii de afaceri mai cer aplicarea de dobânzi şi penalităţi identice pentru plăţile întârziate ale autorităţilor publice din achiziţiile publice şi din raporturile fiscale".
"Dacă statul nu poate să plătească la timp, atunci şi el ar trebui penalizat aşa cum sunt sancţionaţi şi agenţii economici. Aceasta este şi una din cauzele pentru care economia nu merge cum ar trebui", a subliniat preşedintele Consiliului pentru IMM", scrie Curierul Naţional.
"Şoc în achiziţiile publice", titrează Ziarul Financiar pe tema intenţiei Agenţiei Naţionale de Monitorizare a Achiziţiilor Publice de a cere anularea tuturor achiziţiilor publice făcute de instituţiile şi companiile de stat care nu s-au înscris în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice.
"Dacă această ameninţare va fi pusă în practică, va fi vorba de un adevărat cutremur încât este vorba de miliarde de euro", scrie ziarul. "Sume mari, care ar putea constitui o economie importantă la buget", relevă şi Curierul Naţional.
"Leul, tot mai puternic", titrează Bursa.
"Euro de 4 lei, doar o problemă de timp", sună titlul unui articol din Ziarul Financiar în care citim: "Mişcarea de apreciere a cursului din ultimele două luni, în spatele căreia se presupune că a stat iniţial BNR, a stârnit interesul investitorilor străini, care vor să ia parte la "raliul leului"".
"Analiştii nu se aşteaptă, însă, ca euro să coboare sub pragul de 4 lei", scrie Bursa.
Ziarul Financiar consemnează că, printr-o ordonanţă de urgenţă, Guvernul va institui un program naţional prin care ar urma să fie construite o serie de depozite pentru legume şi fructe, cu capacităţi între 500 şi 5 000 de tone.
"Preţul unui depozit cu capacitatea de 1 000 de tone ar putea ajunge la 1 milion de euro", scrie ziarul citând agenţia Mediafax.