Revista presei economice, 25 mai
Articole din Bursa, Curierul Naţional şi Ziarul Financiar.
Articol de Dinu Dragomirescu, 25 Mai 2011, 10:40
Sub titlul "Afacerea "Portul Constanţa", cea mai mare caracatiţă din Marea Neagră", cotidianul Bursa scrie că "afacerea esta una care va aduce în faţa justiţiei mai multe persoane decât se aşteptau iniţial autorităţile".
Între acestea se numără oameni politici deţinători ai unor importante funcţii în stat, relevă şi Curierul Naţional într-un articol intitulat "Între 1000 şi 7000 de dolari, şpaga pentru fiecare transport ajuns la Agigea". Bugetul de stat a fost prejudiciat, în unele situaţii, cu sume cuprinse între 232 000 şi 8,2 milioane de lei pentru fiecare transport de marfă introdus ilegal, prejudiciu rezultat din neplata TVA şi a impozitului pe profit", notează ziarul citând DNA. Sustragerea de la plata obligaţiilor către bugetul de stat se realiza prin mai multe metode, principalele fiind încadrarea în poziţii tarifare eronate, corespinzătoare unor produse pentru care taxele vamale sunt inferioare valoric, şi prezentarea de documente (unele falsificate chiar de membrii reţelei) în care mărfurile sunt subevaluate cantitativ şi valoric", citim în Bursa.
In Curierul Naţional mai citim că, "în ceea ce-l priveşte pe senatorul Mircea Banias, procurorii anticorupţie susţin că acesta i-a promis directorului de atunci al Direcţiei Domenii Portuare, Eugen Bogatu, că îşi va folosi influenţa pentru a bloca restructurarea autorităţii vamale (pe raza portului Constanţa) şi un ordin ministerial care prevedea obligativitatea scanării tuturor containerelor din port".
Ziarul Financiar scrie că "scandalul de la Ministerul de Interne soldat cu demiterea şi apoi cu reţinerea sub acuzaţia de corupţia de către DNA a numărului doi din minister, secretarul general Laurenţiu Mironescu, ar putea pune sub semnul întrebării şi fotoliul titularului portofoliului Traian Igaş". În spatele uşilor închise se discută despre o remaniere guvernamentală, conchide ziarul.
Cotidianul Bursa relatează despre opiniile exprimate ieri la o conferinţă cu participarea mai multor miniştri, organizată pe tema "Finanţarea europeană - oportunitate a relansării economice". "Mesajul miniştrilor Finanţelor Publice şi al Agriculturii a fost unul foarte optimist cu ţinte ambiţioase de absorbţie a fondurilor europene (90% în 2015), în urma implementării unor măsuri de accelerare a cheltuirii banilor comunitari. Deocamdată firmele nu împărtăşesc acest optimism", relatează ziarul.
Curierul Naţional reţine în special opiniile exprimate la conferinţă de ministrul Agriculturii Valeriu Tabără într-un articol intitulat "Agricultura stă pe un munte de bani. Cum poate pune mâna pe ei?".