Revista presei economice, 24 martie
Articole din Ziarul Financiar, Curierul Naţional şi Bursa.
Articol de Dinu Dragomirescu, 24 Martie 2011, 11:41
Continuarea scăderii creditului privat, fiabilitatea centralei nucleare de la Cernavodă şi legislaţia neprietenoasă la adresa valorificării energiilor regenerabile sunt subiecte prezente în ziarele economice de astăzi.
"Teama duce banii la bancă", titrează Ziarul financiar.
"Românii şi-au majorat depozitele la bănci cu 1 miliard de lei doar în februarie, ceea ce arată că în continuare preferă să amâne planurile de achiziţii în favoarea economisirii".
Explicaţia : temerile privind scăderea veniturilor sau chiar pierderea locului de muncă.
Totuşi, "ponderea românilor care nu economisesc niciodată a crescut de la 69% în 2009 la 77% anul trecut, aceea ce arată efectiv accentuarea crizei", scrie Curierul Naţional citând un studiu al BCR.
Ziarul Financiar scrie că "luna februarie a adus încă o surpriză neplăcută, creditul privat continuând să scadă".
"Promoţiile şi optimismul bancherilor nu au reuşit încă să trezească cererea de credite", titrează ziarul.
"Factorul principal al acestei evoluţii îl reprezintă lipsa cererii solvabile".
Şi totuşi, constată acelaşi ziar într-un alt articol, "analiştii economici ai băncilor încep să vadă economia cu ochi mai buni şi anticipează că agenţiile de rating vor îmbunătăţi calificativele" acordate României.
"Industria şi-a continuat creşterea, au apărut uşoare semne pozitive în construcţii, dar problema principală rămâne consumul":
Ziarul Financiar constată pe prima pagină că "evoluţia raportului dintre noii angajaţi şi cei plecaţi arată ieşirea economiei din criză".
Curierul Naţional titrează "primăvara dezgheaţă angajările", relevând totodată că, potrivit Ministerului Muncii, în ţara noastră "aproximativ un milion de persoane muncesc la negru".
Acelaşi ziar relatează într-un alt articol că "numărul românilor care îşi caută locuri de muncă în străinătate este din nou în creştere de la începutul anului."
De cealaltă parte, mulţi dintre recrutorii profesionişti şi-au dublat, şi ei, ofertele de angajare", scrie ziarul.
"Cum s-a ofilit energia verde", titrează mare pe prima pagină Curierul Naţional. România ar putea fi un adevărat El Dorado al energiei eoliene".
Totuşi, observă ziarul, "acum investitorii, cu precădere cei străini, deoarece aceştia au capital de a dezvolta asemenea proiecte, acuză legislaţia neprietenoasă şi impredictibilă, motiv pentru care cei care vor să intre nu o fac".
"Riscăm investiţii de 5 miliarde de euro în energia eoliană", titrează Bursa.
"Centrala de la Cernavodă e mai sigură decât Fukushima", titrează Ziarul Financiar.
"Şefii centralei nucleare, care asigură circa 20% din producţia naţională de energie, spun că industria de profil va deveni una mai sigură după calamităţile naturale din Japonia şi efectele pe care le-au avut asupra centralei nucleare Fukushima Daiichi".
Curierul Naţional consacră subiectului un articol intitulat "Vor scumpi testele de stress energia electrică produsă de Nuclearelectrica?".
Articolul furnizează şi un răspuns: "Creşterea preţului energiei este incertă având în vedere că preţul combustibilului nuclear a scăzut după evenimentele de la Fukushima".
Ziarul Financiar consemnează că "leul a câştigat ieri încă 1,8 bani în faţa monedei europene şi banca centrală a afişat un curs oficial de 4,1260 lei/euro, cel mai scăzut nivel din aprilie 2010 încoace".