Revista presei economice, 24 mai
Articole din Bursa şi Ziarul Financiar.
Articol de Dinu Dragomirescu, 24 Mai 2011, 10:44
Bursa îşi deschide ediţia cu titlul "Trafic intens (de influenţă) la nivel înalt". "Surse judiciare" - scrie ziarul - "au precizat că zeci de vase cu ţiţei au fost aduse în portul Constanţa, unde nu au fost verificate corespunzător ca urmare a presupuselor intervenţii făcute de senatorul PDL de Constanţa Mircea Banias şi secretarul general al MAI, Laurenţiu Mironescu, precum şi de alţi lucrători vamali".
Operaţiunea de ieri "era într-un fel aşteptată, fiind cerută încă din luna februarie de preşedintele Traian Băsescu", scrie Ziarul Financiar. Cei doi înalţi demnitari menţionaţi, Mironescu şi Banias, erau "persoane extrem de influente în zonă", mai notează ziarul. Mironescu, "înainte de a ajunge în poziţia din Ministerul de Interne, care i-a asigurat acces direct la informaţiile privind infracţionalitatea economică şi evaziunea fiscală, a lucrat în zona afacerilor maritime, fiind pe rând căpitan de vas, căpitan de cursă lungă şi director în cadrul Administraţiei Portului Constanţa", scrie ziarul notând în treacăt că "Mironescu este asociat într-o firmă cu Raluca Băsescu, fiica lui Mircea Băsescu, fratele preşedintelui".
"La rându-i, înainte de a ajunge senator, Banias deţinuse poziţia de director al Administraţiei Portului Constanţa".
Toate ziarele menţionează că, acuzat iniţial de favorizarea infractorului în cazul UCM Reşiţa privind un presupus export fictiv de motoare, pentru care s-ar fi solicitat returnarea de TVA de 60 de milioane de euro, senatorul Mircea Banias a fost scos în februarie de sub urmărire penală. "Controalele din vămile din România au izbucnit la începutul acestui an odată cu anunţul că nu vom intra în zona Schengen ca urmare a disfuncţionalităţii sistemului de justiţie şi din cauza acuzelor de corupţie privind vămile româneşti", scrie Ziarul Financiar, la fel ca celelalte ziare economice.
Sub titlul "Puterea vântului: Eolienele au produs în trei luni cât într-un an", Ziarul Financiar scrie că "2011 devine astfel primul an în care energia verde ar putea juca un rol important în structura producţiei de energie electrică din România, cu o cotă de circa 5%. În 2015, energia verde ar putea ajunge la 15% din tot curentul produs local".
Ziarul Financiar prezintă pe o pagină experienţa unui tânăr întreprinzător român în programul 10 000 de euro pentru tinerii întreprinzători, iniţiat de guvernul român.
Titlul articolului: "Andrei Petran, tânărul care vrea să-şi facă o agenţie de turism, a dat piept cu birocraţia: n-a vândut nicio vacanţă, dar pierde zile întregi cu hârtii pentru ministere".
"Statul e dator către bugetari cu 8 miliarde de lei", titrează Ziarul Financiar un articol referitor la titlurile executorii câştigate în instanţă de angajaţii din sectorul bugetar care au dat statul în judecată.
"Din cauza incapacităţii Guvernului de a scrie acte normative care să reziste în faţa aplicării legii de către justiţie, statul s-a trezit că are de achitat o sumă care a ajuns deja la echivalentul a 1,5% din produsul intern brut al României. Aproximativ jumătate din acest total le revine învăţătorilor şi profesorilor din învăţământul preuniversitar. (...) Achitarea în acest an numai a celor 8 miliarde de lei acumulate până în prezent ar dinamita planul de reducere a deficitului bugetar la 4,4% din PIB, aşa că singura soluţie găsită de Guvern este eşalonarea plăţilor pe următorii trei ani".