Revista presei economice, 24 iunie
Articole din Bursa, Curierul Naţional şi Ziarul Financiar.
Articol de Dinu Dragomirescu, 24 Iunie 2011, 10:32
Riscurile crizei din Grecia, topul celor mai bogaţi miniştri, cât interes există pentru acţiunile Petrom, blocarea conturilor bancare de către Fisc şi situaţia industriei zahărului sunt subiectele incluse în revista presei economice.
Cotidianul Bursa se deschide cu un articol intitulat "Datoriile suverane au devenit active toxice" în care citim:
"Criza din Grecia ar putea să depăşească barierele europene şi să se extindă la nivel mondial, reiese din semnalele de alarmă trase de oficialii europeni, dar şi cei americani".
Sub titlul formulat sub formă de întrebare "Retragerea băncilor greceşti, un risc pentru România?", Curierul Naţional răspunde că "cel puţin deocamdată, nu avem motive să ne temem".
"Lecţia Greciei este că fiecare euro datorie nesustenabilă de azi înseamnă un minus pentru creşterea economică de mâine", scrie Ziarul Financiar sub titlul "Trădarea ţării este atunci când o împovărezi cu datorii".
În ţara noastră, "totul este politizat 100%, fiecare este omul lui cutare, absolvenţi de facultate de 25 de ani sunt numiţi în consilii de administraţie ale companiilor naţionale pentru că taţii lor sunt preşedinţi de consilii judeţene. (...) Toate aceastea se decontează în datorii".
Ziarul Financiar se deschide cu titlul "Miliardarii români faţă în faţă cu oferta Petrom", cea mai mare ofertă de acţiuni din istoria Bursei de la Bucureşti. În România există peste 100 de miliardari, dar numai unul spune că este interesat de oferta Petrom.
"O investiţie de acest gen nu o faci din patriotism. Trebuie lăsată piaţa să-şi spună cuvântul", declară ziarului un om de afaceri.
Ziarul Financiar publică pe prima pagină "Topul celor mai bogaţi miniştri din guvernul Boc".
Estimarea se bazează pe o evaluare a bunurilor şi activelor deţinute de aceştia, din care s-a scăzut valoarea datoriilor raportate de fiecare.
Rezultă că "cei mai bogaţi demnitari din cabinetul Boc sunt Gabriel Oprea, ministrul Apărării, şi Elena Udrea, ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, cu averi de peste 2 milioane de euro fiecare, de cel puţin 20 de ori mai mari decât cea a şefului lor, premierul Emil Boc".
Sub titlul "Fiscul a blocat deja peste un milion de conturi", Curierul Naţional relevă că fenomenul blocării conturilor bancare de către Fisc pentru recuperarea de la contribuabili a datoriilor din taxe şi impozite "a luat amploare".
"Numai în primele cinci luni din 2011, Fiscul a blocat peste 1 milion de conturi bancare, cu 10% mai multe decât în aceeaşi perioadă a anului trecut. In schimb, sumele poprite sunt cu 15% mai mici, potrivit datelor furnizate de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF)".
Ziarul Financiar publică un articol intitulat "Industria zahărului rămâne doar cu câteva fabrici: în doar un an preţul zahărului aproape s-a dublat".
"In anii '90, in România erau 33 de fabrici de zahăr, iar la sfârşitul lui 2009 mai erau doar nouă (...) dintre care una - Zahărul Bod - a intrat in insolvenţă la începutul acestui an, dar işi continuă activitatea".