Revista presei economice, 23 martie
Articole din Ziarul Financiar, Bursa şi Curierul Naţional.
Articol de Dinu Dragomirescu, 23 Martie 2011, 11:05
Ziarul Financiar se deschide cu un articol intitulat "Isărescu le dă un bonus de 8 milioane de euro lunar celor cu credite în valută". "Aprecierea leului faţă de euro cu peste 3% de la începutul anului, până la un curs de 4,14 lei pe euro, indusă de Banca Naţională condusă de guvernatorul Mugur Isărescu pentru a tempera scumpirea produselor importate, le dă o gură de oxigen şi celor care au de plătit rate la credite în valută, efortul total fiind acum mai mic cu circa 8 milioane de euro într-o singură lună, potrivit calculelor Ziarului Financiar".(...)
"Aceştia sunt bani care rămân în plus pentru celelalte cheltuieli, o veste bună şi pentru comercianţi". "Analiştii consideră că pariul BNR de a tempera inflaţia prin curs are şanse să funcţioneze, dar acum totul depinde de cît de repede se vor replia comercianţii cu preţurile", se relevă în articol.
Curierul Naţional are ca titlu de prima pagină "Tipărire să fie, dar s-o ştim şi noi!" în care citim că "România rămâne ţara cu inflaţia cea mai ridicată din Europa, iar scumpirile din ultima jumătate de an au lovit în nivelul de trai al majorităţii populaţiei care a fost nevoită să suporte în acelaşi timp şi ajustări nominale ale veniturilor".
Masa monetară în circulaţie a crescut în ultimul an cu 10,8%. Ziarul publică opinia analistului financiar Călin Rechea că "BNR a trecut la tipărirea directă de bani, în încercarea de a monetiza şocul majorării de TVA. Consilierul guvernatorului băncii centrale Adrian Vasilescu spune însă că apariţia leilor pe piaţă s-a făcut doar în contul valutei intrate în ţară sau al celei schimbate de Ministerul de Finanţe.
Creşterea banilor în circulaţie este de natură sezonieră, iar aceasta nu poate influenţa dinamica preţurilor, mai spune oficialul BNR".
"Guvernul propune băncilor să împartă riscurile programului "Prima casă", titrează Bursa.
"Garanţiile statului la creditele alocate prin programul "Prima Casă" ar putea fi suportate, în egală măsură, şi de către băncile care acordă împrumuturile, premierul Boc avansând ideea că astfel s-ar putea dubla plafonul total al garanţiilor şi, implicit, numărul beneficiarilor", scrie şi Curierul Naţional.
Bursa publică un articol sub titlul "Dezmembrarea reţelei de cinematografe". "Transferul cinematografelor din administrarea Regiei RomâniaFilm în gospodărirea autorităţilor locale s-a dovedit un film prost", scrie ziarul.
"Procesul, iniţiat de Guvern pentru "reabilitarea vieţii culturale" şi adoptat de Parlament la finele lui 2008, are un nivel de reuşită de doar 30%. Din cele 317 săli şi grădini de spectacol cinematografic administrate de RomâniaFilm, doar 97 au fost preluate, până în prezent, de administraţiile locale, potrivit datelor Ministerului Culturii, remise la solicitarea redacţiei. (...)
Din cele 97 de săli predate, doar una a fost reabilitată, şi prezintă proiecţie de film, sala din Slatina. Restul e tăcere", citim în Bursa.
Prima cauză: "unităţile administrativ-teritoriale nu deţin fondurile necesare pentru susţinerea funcţionării sălilor şi grădinilor de spectacol", au declarat reprezentanţii Ministerului Culturii. "Interesant este că aspectul pare să fi fost ignorat de la bun început de autorităţile centrale, în lege fiind specificat că proiectul de act normativ nu are implicaţii bugetare", scrie Bursa.