Revista presei economice, 23 iunie
Articole din Ziarul Financiar, Curierul Naţional şi Bursa.
Articol de Dinu Dragomirescu, 23 Iunie 2011, 10:29
Ziarul Financiar face un bilanţ al fondurilor absorbite de ţara noastră de la Uniunea Europeană în primele şase luni ale anului : "doar jumătate din obiectiv atins".
"Absorbţia fondurilor (UE) europene a ajuns la jumătatea acestei luni la 12,7%, în creştere cu 0,3% faţă de sfârşitul lunii anterioare".
Acelaşi cotidian publică un articol din care aflăm că "datoria externă pe termen scurt - adică împrumuturile luate din străinătate de stat, bănci şi companiile private care trebuie returnate în următoarele 12 luni - şi principala vulnerabilitate care a trimis România în corzi la sfârşitul lui 2008 se umflă din nou.
A ajuns la 19,3 miliarde de euro în luna aprilie, cel mai ridicat nivel din aprilie 2009".
"Totuşi, grosul datoriei externe pe termen scurt râmâne în contul băncilor, care în anii de boom aduceau fonduri de la băncile-mamă din străinătate pentru a finanţa acordarea de credite pe plan local", notează ziarul.
Bursa constată că "deficitul de cont curent din Romania continuă să fie unul din cele mai mari din Europa, iar reluarea creditării la ritmul anterior crizei nu va mai fi posibilă, mai ales în condiţiile în care statele europene nu mai tolerează creşterea traiului pe datorie", după cum a declarat ieri Valentin Lazea, economistul şef al BNR, la o conferinţă pe tema creditelor neperformante.
Perioada banilor uşori s-a terminat", scrie şi Ziarul Financiar sub titlul "Creditele nu se vor mai da niciodată ca în anii de boom", "când au umflat importurile şi datoria externă".
"Vânzările de credite (...) râmân la nivel de avarie în ciuda semnalelor tot mai numeroase de revenire a economiei", relevă ziarul.
Curierul Naţional îşi deschide de altfel ediţia cu titlul "De ce românii nu mai trec pragul băncilor?".
"Deşi dobânzilor atât la lei cât şi la valute se află într-o zonă a minimelor istorice, cererea de credite din România rămâne foarte redusă. (...) Marea majoritate a clienţilor existenţi sau potenţiali au ajuns pur şi simplu la fundul sacului", susţine ziarul.
Ziarul Financiar îşi deschide ediţia cu un articol intitulat "Un studiu GfK arată în premieră ceea ce românii constată la rafturi: aceleaşi produse, mai scumpe la noi decât în străinătate". "Fără fabrici, românii plătesc cele mai mari preţuri la şampon, pastă de dinţi şi săpun".
Mai multe ziare consacră articole inaugurării primei staţii de alimentare a automobilelor electrice din ţara noastră, în Piaţa Unirii din Capitală.
"Ne gândim şi la alte facilităţi care să permită accesul cetăţenilor la maşinile electrice", îl citează Ziarul Financiar şi Curierul Naţional pe ministrul mediului Laszlo Borbely, prezent la eveniment.