Revista presei economice, 23 februarie
Articole din Curierul Naţional, Ziarul Financiar şi Bursa.
Articol de Dinu Dragomirescu, 23 Februarie 2011, 10:49
Curierul Naţional se deschide cu un articol intitulat "Operaţiunea "Bani pentru tinerii întreprinzători"". "Apetitul tinerilor pentru a începe o afacere este în continuă creştere, drept dovadă şi numărul mare al firmelor înmatriculate la Registrul Comerţului în cadrul programului de sprijinire a debutanţilor în afaceri". "Bătaie pe înfiinţarea de firme", constată şi Ziarul Financiar, sub titlul "Cine sunt primii tineri care ar putea primi 10 000 de euro de la stat pentru a-şi înfiinţa o afacere".
"Start pentru sprijinirea tinerilor întreprinzători", titrează Bursa un articol pe aceeaşi temă. Ziarul Financiar publică un articol intitulat "Traian Băsescu descoperă corupţia din Ministerul de Interne: Unde pui degetul apar elemente de corupţie". "Preşedintele descoperă acum situaţia alarmantă din cea mai birocratică structură a Guvernului - Ministerul de Interne", scrie cotidianul menţionat, care continuă: Ministerul "se află de ani buni în centrul unor afaceri scandaloase - fie că vorbim de eliberarea permiselor auto, despre angajări ilegale sau lupta pentru controlul servciului secret al internelor, ochiul si timpanul oricărui ministru de resort.
Scandalul poliţiştilor corupţi de la frontiere nu este decât ultimul episod din lungul şir de ilegalităţi constatate în Ministerul de Interne". Ministrul "Igaş admite că încrederea cetăţeanului în structurile MAI este la cele mai scăzute cote din istorie, în contextul în care pentru a-şi desfăşura misiunile, angajaţii MAI au nevoie de sprijinul oamenilor", citim în articol.
"Cum este posibil ca 14% din poliţiştii de frontieră să fie sub arest, iar şefii lor să râmână încă în funcţii", se întreabă Ziarul Financiar. "Şefii Poliţiei de Frontieră (...) nu au scos în această perioadă niciun cuvânt şi nu au oferit nicio explicaţie. În vreme ce la nivelul Ministerului de Interne tăcerea este desăvârşită, la nivelul ANAF au început disculpările".
Ziarul Financiar reproduce chemarea adresată de şeful statului la "pulverizarea grupurilor de crimă organizată de la nivel judeţean şi de la nivel naţional, dacă există" şi comentează: "Nu este însă destul de târziu pentru un asemenea îndemn venit de la un preşedinte aflat în fruntea statului de şapte ani?".
Curierul Naţional publică un articol sub titlul: "Direcţia Generală Anticorupţie (DGA) a descoperit apa caldă, adicătelea corupţia. Deocamdată, în vămi". "Ce ştia aproape oricine descoperă autorităţile acum", citim în articol. "Toată lumea ştie că meseria de vameş sau poliţist de frontieră (...) este foarte bănoasă. Practic, în percepţia colectivă, cuvântul vamă este oasociat cu o vilă de gust îndoielnic, asezonată cu cel puţin două limuzine." "În fine, acum toată lumea vorbeşte de vamă şi frontieră. (...) Nimeni nu se gândeşte acum la bunăstarea uneori nemascată a lucrătorilor de la Poliţia Rutieră sau Economică sau a comisarilor Gărzii Financiare". (...) Să ne mai întrebăm de ce la absolvirea Academiei de Poliţie şefii de promoţie şi cei care le suflă în ceafă aleg din scurt Rutieră sau Economic?" "Oricâţi agenţi ar aresta DGA, treaba nu se poate schimba radical în MAI dacă nu sunt luate nişte măsuri şi mai sus (...) Adică este inutil să sacrificăm agenţii dacă în funcţiile de conducere mai avem şi alţi Şoric fraţi cu câte un Mararu. (...) Adică este inutil să-i scoatem din sistem pe cei mici de la munca de jos dacă nu îi eliminăm pe cei care au conceput şi protejat de la înălţimea fotoliilor sistemul piramidal al spăgii şi traficului de influenţă", conchide Curierul Naţional.
"Cine se gândeşte că am ieşit din criză greşeşte", se intitulează un articol din Ziarul Financiar în care citim: "Barilul de petrol a ajuns la nivel record al ultimilor doi ani, atingând ieri 106 dolari. Specialiştii din piaţă se tem însă că recordul atins de petrol în 2008, de 147 de dolari, poate fi depăşit acum, lucru care ar putea declanşa un nou val de recesiune". Acelaşi cotidian publică un articol intitulat "Bolile asociate fumatului costă România peste 700 de milioane de euro anual", în care comentează iniţiativa unui deputat de Constanţa de "interzicere totală a fumatului în spaţiile închise de folosinţă comună". Iniţiativa "a adus în discuţie legislaţia din România, printre cele mai permisive din Europa, şi sumele cheltuite pentru tratarea bolilor asociate fumatului, care sar de 700 de milioane de euro", scrie Ziarul Financiar.
"Astăzi în România, 89 de oameni mor în fiecare zi din cauza fumatului, echivalentul a patru oameni pe oră. La un nefumător, fumatul pasiv creşte riscul bolilor cardiace cu 25% şi al cancerului pulmonar cu 20-30%", citează cotidianul menţionat din expunerea de motive a acestei iniţiative legislative.