Revista presei economice, 22 iunie
Articole din Ziarul Financiar, Curierul Naţional, Bursa şi România liberă.
Articol de Dinu Dragomirescu, 22 Iunie 2011, 11:30
Ziarul Financiar titrează: "Leul nu are motive serioase de slăbiciune, spun analiştii", "în speranţa că, pe termen mai lung, problemele din Grecia îşi vor găsi o soluţie". "Presiunile de depreciere a leului ar putea fi doar temporare".
Acelaşi cotidian ne informează că "băncile cu acţionariat elen vin cu oferte speciale la depozite, plătind dobânzi de peste 8% pe an la lei şi 4% pe an la euro, acesta fiind primul semn vizibil că au nevoie de argumente în plus pentru a-şi convinge clienţii să nu-şi mute depozitele pe fondul problemelor de imagine provocate de criza din Grecia".
"Bate la uşă o criză alimentară?", se întreabă Bursa pe prima pagină. "Când va intra România în criza alimentară?", se întreabă, tot pe prima pagină, Curierul Naţional.
Ţara noastră se confruntă cu o creştere alarmantă a preţurilor la alimente din cauza distrugerii agriculturii naţionale şi a importurilor masive", îl citează ziarul pe vicepreşedintele Confederaţiilor Patronale din România, Dan Matei Agathon. "Oamenii au din ce în ce mai puţini bani pentru coşul zilnic de hrană", notează Curierul Naţional.
Acelaşi cotidian publică un articol intitulat "La loc comanda: pensiile militare se recalculează". Curierul Naţional citează între altele opinia reprezentantului grupului parlamentar al UDMR, Kerekes Karoly, că legea adoptată ieri de plenul Camerei "ar restabili pensiile "torţionarilor" şi fostelor cadre din Securitate şi ar diminua pensia celor care au luptat pentru democratizare".
Sub titlul "Suntem săraci, dar preferăm medicamentele scumpe", Curierul Naţional constată într-un articol că "românii preferă să cumpere medicamente originale scumpe, deşi au alternative generice ieftine, în mare parte din cauză că în ţara noastră nu există o cultură a produselor farmaceutice generice, iar oamenii încă mai cred că medicamentele originale sunt mai bune".
În România liberă, analistul economic Ilie Şerbănescu publică un articol intitulat "Ridicolul an providenţial 2013!" După derularea cu vârf în 2010 a programului de austeritate - recunoscut drept cel mai dur din Europa - perspectiva electorală din 2012 produce deja, la nivel politic, bizarerii economice de te umflă râsul.
Desigur, dacă nu ar fi de plâns! Pentru că este evident că nu există resurse spre a se recupera sechelele acestui program, toate recuperările - unele prezumtive, dar şi altele obligatorii (precum cele derivând din hotărâri judecătoreşti) - sunt reportate pentru perioada următoare începând din 2013", care "ajunge într-un fel a fi considerat ca anul venirii Mântuitorului cu desaga plină".
Deocamdată, susţine Bursa în articolul său de deschidere, "Deficitul bugetar este dublu faţă de cel declarat". Ar fi vorba de "minciuni în acte publice", afirmă ziarul.