Revista presei economice, 22 iulie
Articole din ZIarul Financiar, Bursa şi Curierul Naţional.
Articol de Dinu Dragomirescu, 22 Iulie 2011, 10:50
Împiedicarea contagiunii crizei din Grecia, finanţarea de la bugetul de stat a proiectelor europene, scăderea deficitului comercial la produsele alimentare şi forajele de adâncime din Marea Neagră sunt principalele teme reţinute pentru revista presei economice.
"Ajutor pentru datornicii Europei: Credite mai ieftine şi maturităţi prelungite", titrează Bursa după summit-ul de ieri de la Bruxelles al Zonei euro.
"Una dintre cele mai importante întâlniri din istoria Uniunii Europene", după cum o descrie Ziarul Financiar într-un articol intitulat "Orice veste bună pentru Europa este bună şi pentru România".
Acelaşi cotidian publică un articol intitulat "BNR a luat măsuri de împiedicare a contagiunii crizei din Grecia".
Contagiune "care ar putea avea loc mai ales pe canalul psihologic", după cum declara guvernatorul Mugur Isărescu agenţiei de presă chineze Xinhua.
"Toate investiţiile merg mai departe, nicio investiţie nu se opreşte în România, indiferent că este pe bani bugetari sau pe fonduri europene", scrie Curierul Naţional într-un articol intitulat "Proiectele UE vor fi finanţate de la buget până se fac verificările".
Contribuţia europeană urmează să fie recuperată ulterior, îl citează ziarul pe premierul Emil Boc.
"Recolta de grâu va fi de cel puţin şase milioane de tone anul acesta", titrează Ziarul Financiar citându-l pe ministrul Valeriu Tabără.
"Fermierii au plantat mai mult încurajaţi de preţurile-record pe pieţele internaţionale".
România a exportat în primele patru luni ale acestui an produse alimentare cu o valoare cu 50% mai mare faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.
Simultan, importurile de alimente au crescut cu 21%, astfel încât deficitul comercial pentru produsele alimentare a scăzut cu 16%, la 462 milioane de euro.
"Cei care nu fac agricultură ca la carte nu vor primi subvenţii", se intitulează un articol pe aceeaşi temă publicat de Curierul Naţional.
De aici mai aflăm că între 2002 şi 2008, suprafaţa arabilă a României s-a redus cu 1 milion de hectare pentru a face loc pentru diferitele tipuri de construcţii.
Ziarul Financiar se deschide cu titlul "Petrom şi Exxon Mobil pariază peste 100 de milioane de euro pe adâncurile Mării Negre".
"Este cel mai costisitor pariu care s-a făcut vreodată cu subsolul României: căutarea rezervelor de petrol şi gaze din adâncurile mării".
Decizia intervine după doi ani de studii.
Acelaşi cotidian consacră un articol campionatului naţional de fotbal, care începe astăzi ediţia 2011-2012 într-un anonimat aproape total, cu stadioane în paragină şi un dezinteres mai mare ca niciodată din partea suporterilor, dar cu aceiaşi conducători şi finanţatori care au depreciat în ultimul deceniu un produs cu un potenţial de business de 550 de milioane de euro pe an".
Sub titlul "Momentul adevărului la Petrom: astăzi se încheie oferta statului", Ziarul Financiar scrie despre "cea mai mare tranzacţie din istoria Bursei de la Bucureşti":
"De rezultatul acestei oferte depinde viitorul programului de privatizare prin Bursă asumat de Guvern faţă de FMI. (...) Rezultatul ofertei Petrom va arăta cum percep investitorii străini piaţa de capital din România. (...) Cheia ofertei o reprezintă fondurile străine de investiţii, cărora le este alocată tranşa mare de 85% din acţiunile vândute de stat la ofertă".