Revista presei economice, 22 aprilie
Articole din Curierul Naţional, Bursa şi Ziarul Financiar.
Articol de Costi Dumăscu, 22 Aprilie 2011, 13:07
"Unde a dispărut grâul românesc?" Din cauza cotaţiilor mari de pe pieţele internaţionale - scrie Curierul Naţional - comercianţii de cereale au preferat să-l vândă în străinătate. Producătorii români nu sunt încurajaţi să ţină grâul în ţară din cauza costurilor mari de depozitare şi transport. Pâinea s-a scumpit chiar şi atunci când consumam din producţia autohtonă; acum, că importăm - mai zice Curierul Naţional - se aşteaptă noi scumpiri.
"Patimi româneşti în Săptămâna Mare". Sub acest titlu, ziarul Bursa constată că justiţia autohtonă a avut o săptămână mare. Mai mulţi politicieni, sindicalişti şi afacerişti cunoscuţi au pătimit din plin. În lumina reflectoarelor, fiecare clamându-şi dreptatea şi rostul, au apărut în această săptămână, pe rând, Ioan Botiş, Sorin Ovidiu Vântu, Nicolae Popa, Mihai Necolaiciuc, Dinel Staicu-Nuţu, Marius Petcu. Anonim, în penumbră - comentează Bursa - poporul asistă, părând să nu mai înţeleagă nimic din actele guvernării şi ale justiţiei.
Sinteze din lumea bancară în Ziarul Financiar de astăzi : "12.700 de persoane deţin depozite în bănci de 4 miliarde de euro". Având fiecare în medie plasamente de 300.000 de euro la cel puţin o bancă, aceştia sunt clienţii pentru care se bat bancherii, dar şi companiile din industria luxului. În acest timp - continuă Ziarul Financiar - 15 milioane de deponenţi cu economii mici deţin plasamente la bănci de aproape 17 miliarde de euro, ceea ce arată capacitatea redusă de economisire a acestora.
Curierul Naţional scrie astăzi despre cumpărăturile pe Internet şi constată că românul nu este încântat de coşul virtual. Mai precis, ne place să vedem ce cumpărăm, posibilitate pe care Internetul nu ne-o oferă. Mai mult, nici cei care cumpără frecvent online nu cunosc toate avantajele procedeului. Aşa încât, una peste alta, retailul online, deşi este în plină creştere, rămâne la noi mult sub media europeană.
Încheiem cu Ziarul Financiar care a lansat, cu două zile în urmă, campania intitulată "Debirocratizaţi economia". Sub acest generic, cotidianul publică astăzi exemplul Poloniei, unde peste 200 de acte nu vor mai avea nevoie de ştampila statului. Polonezii nu vor mai sta la coadă pentru fiecare act în parte după ce, printr-o lege promulgată chiar în această săptămână, statul a luat măsuri să reducă birocraţia.