Revista presei economice, 21 februarie
Articole din Bursa, Ziarul Financiar, Capital, Săptămâna Financiară şi Curierul Naţional.
Articol de Costi Dumăscu, 21 Februarie 2011, 12:31
"Codul muncii - între fumigene sindicale şi normalitate" - titrează CURIERUL NAŢIONAL. Reprezentanţii sindicatelor spun că modificările la Codul actual sunt o nouă formă de sclavagism, pentru că patronul poate concedia colectiv oricând şi a doua zi să angajeze alte persoane. Întreprinzătorii salută însă noua formă a Codului Muncii şi sunt de părere că astfel performanţa va fi cuvântul de ordine.
"Piaţa auto începe pe plus după trei ani de declin" - anunţă ZIARUL FINANCIAR. Şi totuşi, este vorba de o creştere atipică a vânzărilor în ianuarie, deoarece la acest plus a contribuit prelungirea programului Rabla 2010.
Şi tot ZIARUL FINANCIAR scrie despre piaţa imobiliară şi notează că, pentru marea majoritate a bucureştenilor, achiziţia unui apartament nou rămâne o misiune aproape imposibilă. Pentru proiectele imobiliare din interiorul oraşului, preţurile garsonierelor pornesc de la 60.000 de euro.
Ziarul BURSA apare astăzi cu suplimentul intitulat "Tabac", dedicat combaterii contrabandei cu ţigări, supliment care cuprinde o serie de interviuri cu reprezentanţi ai producătorilor de ţigări de la noi. Aceştia apreciază eforturile statului în combaterea contrabandei, dar nu sunt încrezători în rezultate pentru că - susţin ei - capturile reprezintă doar 5% din piaţa ilegală cu produse din tutun.
Am primit la redacţie astăzi şi săptămânalele economice de la noi. Contrabanda cu ţigări este subiect de deschidere şi în CAPITAL, care titrează în prima pagină : "Şpăgi de 20 de milioane de euro fumate anual în vămi". Şi contrabanda cu ţigări reprezintă doar o parte din ilegalităţile de la graniţe - continuă CAPITAL : corupţia şi fraudele de la frontieră, în totalitatea lor, costă bugetul peste un miliard de euro anual.
Şi tot CAPITAL notează că piaţa serviciilor medicale private de la noi creşte mereu, în timp ce sistemul medical de stat suferă din cauza lipsei banilor şi va fi anul acesta subiectul unui drastic proces de reorganizare.
Încheiem cu SĂPTĂMÂNA FINANCIARĂ, care anunţă că "vom şti de două ori pe an în ce investesc exact fondurile de pensii private". Comisia de Supraveghere vrea să le oblige să-şi publice în detaliu pe site-uri portofoliile de plasamente, la jumătatea şi la sfârşitul anului.