Revista presei economice, 20 iunie
Articole din Curierul Naţional, Ziarul Financiar, Bursa şi Săptămâna Financiară.
Articol de Dinu Dragomirescu, 20 Iunie 2011, 11:11
Inflaţia ridicată, perspectiva limitării creditelor de consum şi eforturile guvernului de a limita restituirea taxei auto sunt numai o parte din subiectele abordate de presa economică de azi.
Curierul Naţional se deschide cu un articol intitulat "Cifrul din spatele scumpirii pătrunjelului".
"Banca Naţională a României a ratat timp de cinci ani consecutiv ţinta de inflaţie pe care singură şi-a fixat-o".
"De peste nouă luni indicele preţurilor de consum are creşteri anuale de 7-8%, puseul inflaţionist fiind pus de BNR pe seama şocului majorării TVA şi a unor şocuri adverse exogene.
"România continuă să deţină lanterna roşie a nivelului de trai în Europa.
"Expresii iniţial profetice, între care restructurarea, privatizarea, libera iniţiativă economică au fost demonetizate din cauză că li s-a deturnat sensul real", constată în Săptămâna Financiară Adrian Vasilescu , sub titlul "De ce înaintăm încet (15)" .
"Sondajele sociologice au început să arate că populaţia se teme de inflaţie mai mult decât de şomaj. A devenit obsesivă această teamă de creşterea generalizată a preţurilor şi a tarifelor."
"Fără să fie înţeles faptul că inflaţia apare ori de câte ori se restrânge oferta de bunuri şi servicii", mai relevă consilierul guvernatorului Băncii Naţionale.
Ziarul Financiar publică un articol intitulat "BNR pregăteşte noi frâne pentru creditul de retail, aflat în scădere de doi ani".
Noul set de restricţii "ar putea include limitarea creditelor pentru consum la cel mult cinci ani şi cerinţe de avans de 30% pentru finanţările ipotecare în euro".
Într-un articol intitulat "Ce limite pune BNR pe creditele de consum", Curierul Naţional reaminteşte şi el că sunt în pregătire " măsuri speciale de descurajare a creditării în valută pentru persoanele cu venituri în lei".
Din Ziarul Financiar aflăm că "Clienţii răsfăţaţi în trecut cu rate de 80% din salariu au ajuns coşmarul bancherilor".
"Restanţele la creditele în valută au crescut cu 90% în ultimul an", sub presiunea deprecierii leului, în special în faţa francului elveţian.
Bursa se deschide cu un amplu articol consacrat bilanţului televiziunii publice care, în 2010, a înregistrat al cincilea an de pierderi.
Nivelul acestora de 162 milioane de lei, circa 40 de milioane de euro, stabileşte un record negativ al instituţiei.
Raportul depus de ea la Parlament susţine între altele că "TVR îşi are partea sa de vină în proasta vânzare a spaţiului publicitar, pentru că a promovat programe fără impact la public".
Sub titlul "Guvernul trage frâna de mână la restituirea taxei auto", Săptămâna Financiară scrie că "Executivul nu găseşte nicio soluţie prin care să limiteze restituirea taxelor, dar să fie în acord cu reglementările europene".
"Până în prezent s-au înregistrat circa 40 000 de acţiuni în justiţie în care se contestă taxa de poluare şi este foarte probabil ca numărul acestora să crească", notează săptămânalul citat.