Revista presei economice 2 martie
Articole din Curierul Naţional, Ziarul Financiar şi Bursa.
Articol de Dinu Dragomirescu, 02 Martie 2011, 10:49
Curierul Naţional publică un articol intitulat "Fiscul ia portofelele grase la control" în care prezintă proiectul de act normativ prin care guvernul încearcă să verifice persoanele care au venituri mari sau care au bunuri valoroase".
"Fiscul începe să urmărească averile" titrează şi Ziarul Financiar. "Taxarea începe la o diferenţă de 50 000 de lei între veniturile reale să cele declarate". "Este vorba de controlul averilor mari doar din perspectiva evaziunii fiscale, partea care ţine de modalitatea licită sau ilicită a dobândirii acestora urmând să fie rezolvată de către justiţie. Consultanţii fiscali consideră că Fiscul va acorda practic o amnistie indirectă prin faptul că va fi greu de dovedit natura ilicită a veniturilor obtinute acum 10 ani", relevă Ziarul Financiar.
"Va funcţiona reeşalonarea datoriilor?" se întreabă pe prima pagină Curierul Naţional în legătură cu un proiect de ordonanţă de urgenţă pe această temă elaborat de Executiv. "Guvernul va reeşalona datoriile contribuabililor pe 5 ani, dar cere garanţii mari şi dobânzi de 14,6% pe an", motiv pentru care "întreprinzătorii sunt oarecum sceptici în ceea ce priveşte punerea în practică a măsurii", scrie ziarul.
"Statul nu e cămătar să ne ceară astfel de garanţii, ori ne ajută fără să ne ceară nimic, ori ne lasă în pace", îl citează Curierul Naţional pe preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii, Ovidiu Nicolescu. Ziarul Financiar publică un articol care susţine că "şansa României în actualul context mondial, în care preţurile produselor agricole au înregistrat cea mai spectaculoasă creştere din ultimii 50 de ani" este să înceapă să cultive cele 3,5 milioane de hectare de teren arabil, adică 40% din total, care stau nelucrate şi pline de buruieni. Agricultorii citaţi de ziar consideră că una dintre soluţii ar fi "comasarea terenurilor".
"Fermele avicole - pe cale de dispariţie din cauza preţului cerealelor" se intitulează un articol din Bursa semnat de Emilia Olescu în care citim că "tot mai multe ferme avicole îşi reduc producţia sau sunt închise, ca urmare a creşterii alarmante a preţurilor la cereale şi lipsei fondurilor pentru cumpărarea furajelor, potrivit lui IIie Van, preşedintele Uniunii Crescătorilor de Păsări din România. (...) Preşedintele UCPR este de părere că, în scurt timp, locul producţiei autohtone va fi preluat de produse similare din import, cu evaziunea binecunoscută a TVA". Bursa publică un articol consacrat analizării rezultatelor Eurobarometrului de toamnă prezentat ieri de Reprezentanţa Comisiei Europene la Bucureşti. "O proporţie de 94% dintre români consideră că situaţia economică internă este "destul de proastă sau foarte proastă".
"Doar 14% dintre concetăţeni cred că Guvernul a acţionat eficient în faţa crizei şi doar 4% dintre ei", notează şi Ziarul Financiar, care mai constată şi că "românii cred în proporţie mai mare (29%) decât alţi europeni că guvernul naţional este cel care trebuie să ia măsurile anticriză". Eurobarometrul de toamnă arată că "50% dintre români consideră inflaţia ca cea mai importantă problemă din viaţa de zi cu zi, faţă de 43% în raportul din primăvara anului trecut". "Principalul focar inflaţionist este economia reală, care încă nu şi-a reparat pompele ce-i sunt necesare pentru a atrage, în afaceri şi în investiţii, banii existenţi. Este semn că economia noastră este încă ineficientă. Iar o economie ineficientă este producătoare de inflaţie.
Şi de instabilitate financiară", consideră Adrian Vasilescu într-un articol din Ziarul Financiar intitulat "Unde şi cum ar putea lovi unda de şoc a scumpirii petrolului". Bursa continuă să se ocupe de situaţia din vămi într-un articol intitulat "Demisie fulger la şefia Vămii Bucureşti". "Şeful Vămii Bucureşti, Sorin Văduva a demisionat, ieri, la doar cîteva zile după ce fusese numit în funcţie de preşedintele ANAF, Sorin Blejnar".