Revista presei economice, 19 mai
Articole din Ziarul Financiar, Curierul Naţional şi Bursa.
Articol de Dinu Dragomirescu, 19 Mai 2011, 10:31
Ziarul Financiar se întreabă chiar din titlul unui articol "Unde sunt cele 200 000 de noi contracte de muncă încheiate în două săptămâni de care vorbeşte Boc?".
"Inspecţia Muncii a anunţat la începutul acestei săptămâni că în perioada 2-15 mai (adică la mai puţin de două săptâmâni de la intrarea în vigoare a noului Cod al muncii) au fost înregistrate la nivel naţional 177 746 de noi contracte de muncă".
Totuşi, "nu se ştie care sunt companiile care au făcut angajări şi nici câte contracte s-au desfiinţat în aceeaşi perioadă (...) pentru a vedea evoluţia reală a contractelor de muncă aflate în vigoare, ca urmare a flexibilizării create de noua legislaţie a muncii".
"În cele două săptămâni de la intrarea în vigoare a noului Cod al muncii s-a înregistrat o creştere de numai 6% a anunţurilor postate de angajatori comparativ cu cele două săptămâni anterioare.
"Nu este o creştere semnificativă, ci este o tendinţă normală a reluării unor activităţi pe piaţă".
"Piaţa începe să se dezmorţească".
Curierul Naţional de se deschide cu un articol intitulat "Miliardele care pot veni prin Marea Neagră" şi care prezintă concluziile unui seminar internaţional desfăşurat la Bucureşti.
"75% din problemele noastre şi care alungă posibilele investiţii sunt date de infrastructură. Avem o infrastructură subdezvoltată la toate, rutieră, ferovoară, maritimă şi aeriană".
Ca urmare, investitorii optează pentru Bulgaria sau chiar Slovenia.
Un alt punct slab îl reprezintă legislaţia precară.
"Crearea unui cadru legislativ şi fiscal adecvat în transporturi şi logistică ar aduce 25 de miliarde de euro la PIB până în 2025", îl citează Curierul Naţional pe secretarul general al Uniunii Naţionale a Transportatorilor Rutieri din România, Radu Dinescu.
Cotidianul Bursa rezumă o convorbire cu preşedintele Consiliului Fiscal, Ionuţ Dumitru, din care rezultă că, "deşi situaţia bugetului s-a mai îmbunătăţit, datorită programului implementat în ultimii doi ani, încă sunt probleme. (...) Încă avem un deficit bugetar mare, generat în mare parte, de cheltuieli sociale.
"Deşi procentul este în scădere, circa 70% din ce încasăm la buget pleacă spre salarii, pensii şi ajutoare sociale. În felul acesta, datoria publică a României, nevoită să se împrumute pentru a achita cheltuieli curente, a crescut."
"Dacă ne îndatorăm să plătim cheltuieli curente, evident că situaţia nu este sustenabilă pe termen mediu şi lung şi trebuie corectată. Autorităţile trebuie să păstreze angajamentele asumate şi să continue reformele structurale", a concluzionat Ionuţ Dumitru, citat de Bursa.