Revista presei economice, 18 martie
Articole din Ziarul Financiar, Bursa şi Curierul Naţional.
Articol de Dinu Dragomirescu, 18 Martie 2011, 10:58
Ziarul Financiar se deschide cu un articol care constată că "investitorii străini sunt la un pas de a câştiga bătălia pe care au dus-o de mai bine de jumătate de an pentru modificarea legislaţiei muncii, considerată a fi o frână în calea investiţiilor".Curtea Constituţională va discuta miercuri constituţionalitatea noului Cod al Muncii - unul din cele mai controversate proiecte legislative din ultimii ani", scrie ziarul.
"Bătălia pentru Codul Muncii se mută la Curtea Constituţională", titrează Bursa. Toate ziarele consemnează un sondaj realizat de institutul ZEW în colaborare cu grupul austriac Erste, din care rezultă că percepţia analiştilor financiari privind evoluţia economiei României în următoarele şase luni s-a îmbunătăţit în martie.
Prima pagină din Bursa se deschide cu titlul "Încuscrirea din Portul Constanţa". Comentariul este prilejuit de controlul declanşat ieri dimineaţă la societatea Oil Terminal care operează în portul Constanţa.
Şi în care statul român este acţionar majoritar, cu peste 59% din acţiuni, după cum precizează Curierul Naţional. "În mod normal - scrie Bursa - controlul ar trebui să-i vizeze pe doi amici", unul din foştii directori ai unui birou vamal şi un şef al Administraţiei portuare. "Onorabilii şi-au tras o firmă de comisionariat vamal pe numele socrului unia din ei, care, cu documente false, transformă importul de alimente în producţie românească. (...) În plus, subevaluează valoric şi cantitativ importurile. (...) Importatorii sunt arabi. (...) Fostul director îşi disimulează câştigurile enorme prin investiţii imobiliare pe litoral, prin intermediul unei firme a tatălui său. Ia de la socrul amicului şi-i dă lui ta-su".
Curierul Naţional se deschide cu titlul "De ce litoralul nu are nicio şansă". "Nu hotelierii sunt de vină pentru preţurile mari pe care le practică, ci statul care percepe taxe mai mari decât ţările din zonă", susţine Paul Mărăşoiu, director în ministerul de resort. Articolul pledează între altele pentru reconfigurarea fundamentală a criteriilor de alocare a plajelor de pe litoral, dat fiind că în ultimii cinci ani aceste plaje au ajuns la companii care nu au nicio legătură cu turismul".
Sub titlul "Pregătiri pentru criza alimentară", cotidianul Bursa notează că "Guvernul a anunţat deja că pregăteşte o serie de măsuri de sprijinire a sectorului agricol". "Ploaie cu promisiuni", sună un subtitlu. "Agricultorii susţin că formele de sprijin anunţate sunt necesare, dar şi-au exprimat năduful pentru faptul că agricultura devine interesantă pentru guvern doar în prag de alegeri. Nemulţumirea lor vine în contextul în care multe din schemele anunţate (...) sunt încă în lucru, iar până la punerea lor în practică ar urma să mai treacă luni bune, fiind necesar inclusiv acordul Comisiei Europene. (...) În timp ce culturile de câmp şi zootehnia vor beneficia de subvenţii mărite anul acesta, producătorii de legume-fructe se simt discriminaţi şi nu înţeleg de ce nu reprezintă o prioritate pentru guvernanţi".
Ziarul Financiar titrează: "Încă un minim de curs: euro coboară sub pragul de 4,18 lei". Moneda unică a coborât ieri sub pragul de 4,18 lei atât pe piaţa valutară interbancară, cât şi la cursul oficial al BNR pentru prima dată de la sfârşitul lunii mai 2010. Din nou, evoluţia leului are loc pe fondul unor volume de tranzacţionare reduse şi este decuplată de evoluţia monedelor de pe pieţele vecine".