Revista presei economice, 18 mai
Articole din Ziarul Financiar, Curierul Naţional şi Bursa.
Articol de Dinu Dragomirescu, 18 Mai 2011, 10:39
Ziarul Financiar publică un articol despre evoluţia situaţiei bugetului în viziunea lui Mihai Tănăsescu, "din nou invocat ca posibil premier". Reprezentantul României la FMI consideră că "guvernul s-a grăbit anunţând încă din primele luni ale anului perspectiva reducerii contribuţiilor la asigurări sociale pentru a doua jumătate a lui 2011. Condiţia principală pentru diminuarea cotelor este performanţa incasării veniturilor bugetare. Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) este o instituţie-cheie în acest moment", relevă Mihai Tănâsescu.
Sub titlul "Peste jumătate din băuturile spirtoase, vândute ilegal", Curierul Naţional scrie în context scrie că "de departe unul dintre cele mai facile tipuri de evaziune fiscală rămâne cea din domeniul alcoolului". " Pierderile totale la bugetul statului din accize, TVA şi alte taxe la alcool si bauturi alcoolice s-au ridicat în intervalul 2003-2010 la 4,5 miliarde de euro, potrivit datelor oficiale.
Cifra reală este mult mai mare, estimează un reprezentant al patronatelelor citat şi de cotidianul Bursa într-un articol intitulat "Piaţa neagră a băuturilor alcoolice va ajunge la 90%, dacă va creşte acciza". "Situaţia dificilă din ultima vreme a favorizat evazioniştii şi firmele obscure, în timp ce marii producători au pierdut teren". "Autorităţile statului nu-şi fac datoria", îl citează Bursa într-un alt articol pe preşedintele preşedintele Organizaţiei Patronale a Industriei Alcoolului şi Băuturilor Alcoolice ("Garant"), Romulus Dascălu. "Domnia sa bănuieşte că există complicităţi între funcţionari, instanţe de judecată şi companii, pentru acoperirea fraudelor rezultate din evaziune", relevă Bursa, dar şi Curierul Naţional.
Ziarul Financiar analizează comparativ într-un articol gradul de absorbţie a fondurilor europene în ţara noastră şi în Bulgaria. "Bulgarii au bani mai puţini, dar s-au mişcat mai repede". (...) România a reuşit să absoarbă până la sfârşitul anului trecut 1% din fondurile europene disponibile pentru Transporturi, adică 47 de milioane de euro, in timp ce in Bulgaria rata de atragere atinsese 7%, adică 114 milioane de euro".
Sub titlul "Statul tot înghite bani: datoria publică a sărit cu 5 miliarde de lei în trimestrul I", acelaşi cotidian publică un articol în care citim că, la sfârşitul lui martie, datoria publică a ajuns la un nou maxim istoric, potrivit datelor ministerului Finanţelor. "Analiştii au avertizat de mai multe ori că structura datoriei României are un profil nefavorabil al scadenţelor, având în vedere ponderea mare a împrumuturilor pe termen scurt, de sub 1 an", scrie Ziarul Financiar. Acelaşi cotidian publică un articol intitulat "Avocaţii spun că cel mai mare parteneriat public-privat (PPP), reactoarele de 4 miliarde de euro de la Cernavodă, nu are şanse". "Unul dintre semnele de întrebare care se ridică atunci când vine vorba de încadrarea proiectului de la Cernavodă în prevederile legii PPP este chiar definiţia partenerului public, în cazul de faţă Nuclearelectrica", scrie Ziarul Financiar.
Mai multe cotidiane consacră articole demarajului mai lent din acest an al programului "Rabla". Sub titlul ""Rabla" nu prea mai salvează piaţa auto", Curierul Naţional relevă că în primele patru luni din acest an înmatriculările de maşini noi au scăzut cu 17 % în ţara noastră, faţă de numai 2,7% la nivelul Uniunii Europene.