Revista presei economice, 18 februarie
Articole din Bursa, Ziarul Financiar şi Curierul Naţional.
Articol de Dinu Dragomirescu, 18 Februarie 2011, 10:31
Cotidianul Bursa se deschide cu un articol intitulat "Contrabanda cu benzină. Un scandal mai mare decât al ţigărilor" în care citim: "In lumea contrabandei, ţigările sunt o afacere măruntă faţă de benzină, a semnalat ziarului Bursa fostul ministru al finanţelor Sebastian Vlădescu, solicitat de ziar în subiectul evaziunii fiscale".
"Evaziunea fiscală este un fenomen complex, cu temeiuri care trebuie judecate specific fiecărui domeniu în care se manifestă, sugerează fostul ministru al finanţelor, comparând contrabanda cu ţigări cu cea de benzină şi cu evaziunea din sfera agroalimentară. (...) Sunt lumi diferite.
La Oil Terminal discutăm de trenuri, cisterne, conducte la graniţa cu Ucraina, de exemplu, este vorba despre vapoare care mai fac operaţiuni cu motorină scoasă fără accize, descărcată în portul următor şi introdusă în România.
Contrabanda cu produse petroliere este o zonă în care evaziunea fiscală se face angro, contrabanda cu ţigări este în cea mai mare parte o afacere măruntă, consideră Vlădescu. Pe piaţa produselor petroliere este o luptă mare de dus, acolo trebuie văzut cât de departe merg canalele de distribuţie".
"Dar dacă evaziunea din domeniul benzinei si al ţigărilor îşi trage câştigurile din competiţia neloială cu producătorii şi comercianţii care respectă legea şi care respectă legea şi care îşi văd cifra de afaceri diminuată proporţional cu cota de piaţă "neagră", în domeniul agro-alimentar evaziunea este susţinută de starea pauperă a populaţiei. (...) Cu cât oamenii sunt mai săraci, cu atât va fi mai greu să lupţi cu evaziunea fiscală", îl citează Bursa pe Sebastian Vlădescu.
Şi conchide: "In cazul că fostul ministru al finanţelor apreciază corect proporţiile dintre contrabanda cu ţigări şi cea cu benzină, ne putem imagina ce cutremur ar trăi societatea românească, dacă după acest uriaş scandal al vămilor ar urma un control la cifra octanică".
Prima pagină din Curierul Naţional este dominată de titlul "Unde mai trebuie umblat la Codul Fiscal în 2011".
"Chiar dacă în ultimii ani Codul Fiscal a fost modificat de nenumărate ori, numai anul trecut Codul Fiscal suferind 14 modificări, nici 2011 nu va face excepţie de la ceea ce se pare că a devenit un sport naţional. Cu toate aceste modificări, consultanţii fiscali sunt de părere că actualul Cod Fiscal mai are încă nevoie de multe schimbări, astfel încât să confere mediului de afaceri un cadru stabil şi predictibil".
"Dacă până acum legislaţia fiscală a avut ca principiu fundamental de elaborare prezumţia de vinovăţie a contribuabilului, până la sfârşitul anului autorităţile şi-au propus să termine rescrierea Codului Fiscal, astfel încât acesta să fie un suport şi nu un impediment pentru mediul de afaceri", îl citează ziarul pe Dan Tudor Lazăr, secretar de stat în Ministerul Finanţelor Publice.
Ziarul Financiar publică un articol intitulat "Băncile şi-au majorat datoria pe termen scurt în 2010, după un an de pauză".
"Evoluţia dovedeşte că băncile au început să se refinanţeze din exterior", scrie ziarul. "Îndatorarea externă s-a mutat începând din 2009 de pe traiectoria sectorului privat, la nivelul sectorului guvernamental. În consecinţă, cea mai mare ameninţare rămâne viteza de creştere a datoriei externe şi a celei publice interne în contextul menţinerii ineficienţei sectorului public", scrie Ziarul Financiar.
Acelaşi cotidian titrează "Guvernul recunoaşte că despăgubirea foştilor proprietari a fost un eşec şi promite noi soluţii". "Curtea Europeană a Drepturilor Omului a obligat România să rezolve problema imobilelor naţionalizate până în vara anului 2012", reaminteşte Ziarul Financiar.
Curierul Naţional publică un articol pe tema propunerii instituirii unei taxe pe profiturile băncilor.
"O taxă pe profiturile băncilor este contraproductivă şi va fi doar încasată de instituţiile de credit, dar plătită tot de clienţi", îl citează ziarul pe preşedintele executiv al Raiffeisen Bank, Steven van Groningen.
"Ce ne trebuie în România este un credit mai ieftin, nu mai scump", a spus van Groningen.
"Întrebat dacă au existat discuţii cu Guvernul despre suprataxarea băncilor, şeful Raiffeisen a spus că nu, deşi ar trebui să existe un proces normal de consultare în orice propunere legislativă".