Revista presei economice, 17 iunie
Articole din Ziarul Financiar, Bursa şi Curierul Naţional.
Articol de Dinu Dragomirescu, 17 Iunie 2011, 10:29
Impactul crizei datoriilor Greciei, deprecierea leului, suspiciunile de spălare de bani în imobiliare şi consultanţă şi starea infrastructurii feroviare sunt o parte din temele incluse în revista presei economice.
Ziarul Financiar publică mai multe articole consacrate crizei din Grecia şi impactului ei internaţional.
"Sub povara unor datorii imense, Grecia trece prin cele mai grele momente din istoria ei economică şi o întreagă Europă încearcă să o salveze de la "faliment"".
"Având în vedere situaţia din Grecia, BNR monitorizează atent băncile româneşti cu capital grecesc", titrează ziarul.
"Rezultatele raportărilor au arătat că aceste bănci sunt solide din punct de vedere financiar" îl citează Ziarul Financiar dar şi Bursa pe Florin Georgescu, prim-viceguvernator al BCR şi responsabil cu politica bancară.
"Salvarea Greciei nu garantează finalul crizei din Europa şi poate avea ca efect doar o mutare a atenţiei investitorilor către alte puncte slabe ale Europei. Pentru asta ar trebui să se pregătească politicienii", notează Ziarul Financiar sub titlul "Se poate transforma criza din zona euro într-un nou caz Lehman Brothers?"
"Euro scade din cauza Greciei", titrează Bursa.
"Euro s-a depreciat ieri, pe pieţele internaţionale, atingând cursul minim al ultimelor trei luni faţă de dolar, în condiţiile în care investitorii speculează că situaţia datoriilor Greciei se deteriorează".
În schimb, "cotaţiile leu-euro au sărit cu peste 1% pe piaţa valutară interbancară într-una din cele mai agitate şedinţe de tranzacţionare din ultimul an, euro ajungând să fie cotat ieri după amiază aproape de 4,24 lei, cel mai ridicat nivel atins din ianuarie".
Explicaţia furnizată de Ziarul Financiar e cuprinsă în titlul articolului: "BNR i-a lăsat pe dealeri cu ochii în soare", în sensul că nu a intervenit pe piaţă pentru a aduce cotaţiile înapoi în jos, cum sperau unii speculatori.
"Guvernul a avizat majorarea preţurilor de călătorie cu trenul şi cu metroul peste inflaţie", titrează Bursa.
Ziarul relevă într-un alt articol că în vreme ce în Uniunea Europeană, inflaţia scăzut în luna mai la 3,2% pe an, ţara noastră a a continuat să aibă cea mai accentuată creştere anuală a preţurilor din UE, cu 8,5 % luna trecută.
Sub titlul "Imobiliarele şi consultanţa alimentează reţelele de spălare a banilor", Curierul Naţional publică un articol în care arată, pe bază de exemple concrete, cum "legislaţia precară sau, mai bine spus, absenţa actelor normative pe domeniul imobiliar şi cel pentru serviciile de consultanţă, în special consultanţa privind înfiinţarea unor firme de tip offshore, favorizează spălarea de bani".
Ziarul Financiar se ocupă de starea infrastructurii feroviare pornind de la cazul celei mai vechi linii ferate din România, legătura directă dintre Bucureşti şi Giurgiu, întreruptă de şase ani, după ce un pod de peste râul Argeş s-a prăbuşit.
Despre repararea podului de la Grădiştea Ministerul transporturilor şi infrastructurii a uitat.