Revista presei economice, 16 mai
Articole din Ziarul Financiar, Bursa, Curierul Naţional, Săptămâna Financiară şi Capital.
Articol de Dinu Dragomirescu, 16 Mai 2011, 10:42
Ieşirea ţării din recesiune continuă să fie analizată pe toate feţele de presa economică.
"Cum comentează analiştii plusul de 0,6% pe trimestrul I" titrează Ziarul Financiar un grupaj de articole din care rezultă că mult anunţata ieşire din recesiune s-a bazat în primul rând pe exporturi.
Evoluţia acestora este "determinată direct de mari companii precum Dacia, Petrom, Sidex, Alro sau Nokia, dar aceste companii nu "capilarizează" suficient în economie pentru a o trage după sine, ci au un impact limitat".
"Dusterul este cheia creşterii pe trimestrul I", conchide Ziarul Financiar.
Sub titlul "Economia a ieşit din recesiune, dar nu şi populaţia", Bursa scrie, citându-l pe profesorul Daniel Dăianu, că "efectele revenirii economiei nu au cum să se resimtă în buzunarele oamenilor anul acesta. Sunt încă multe necunoscute privind reluarea creşterii economice."
"Redresarea economică este selectivă şi se limitează numai la anumite ramuri", îl citează Bursa pe directorul general al Camerei de Comerţ şi Industrie Româno-Germană, Marko Walde, care previne împotriva oricărei euforii.
"Guvernul României ar trebui să recunoască în evoluţia actuală un imbold de a pune în practică măsuri concrete de promovare a economiei şi de a contribui astfel la o creştere economică durabilă".
Curierul Naţional se deschide de altfel cu titlul "Chiar am ieşit din recesiune?".
"Doar industria a mers bine pînă acum, celelalte sectoare încă nu s-au refăcut complet şi ca urmare nu sunt în stare să susţină economia", îl citează ziarul pe Nicolae Chideşciuc, economistul şef al ING.
"Importantă va fi structura care va asigura creşterea economică, întrucât cifrele însele nu spun nimic", susţine Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR, în acelaşi cotidian.
"Astfel, economia trebuie să îşi continue procesul de restructurare, întrucât în recesiune nu s-a restructurat suficient".
"Orice an electoral prezintă riscuri ridicate de a o lăsa mai moale cu reformele", atrage atenţia revista Capital.
"Reformarea companiilor cu capital majoritar de stat este cu atât mai importantă cu cât acest sector a ajuns să acumuleze arierate de circa 5% din PIB. (...)
"Toată această ineficienţă este plătită de fiecare dintre noi în mod indirect, prin preţuri mai mari la diferite servicii sau produse, ori prin împrumuturi ale statului pentru a acoperi gaura produsă de aceste companii".
"Economia românească nu poate trăi exclusiv din exporturi", relevă în Ziarul Financiar Sorin Minea, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Carne.
"Nu neg că sunt realizări, dar economia trebuie să meargă ca un ansamblu, nu putem avea economie fără piaţă internă."
"Agricultura rămâne principala problemă a României", susţine acesta.
"Dependenţa pieţei româneşti de legumele din import nu poate fi redusă prea curând, având în vedere că vânzarea fără factură este în continuare cea mai utilizată practică, iar fermierii care vor să dezvolte afaceri în legumicultură sunt încă în proces de modernizare", relevă Săptămâna Financiară.
"Ne uităm la vecinii noştri. În Ungaria, 70% din ce se găseşte pe piaţă e din producţie internă. La noi e invers: 70% din legume sunt din import. Dai ei au început cu 15 ani înaintea noastră".