Revista presei economice, 15 iunie
Articole din Ziarul FInanciar, Bursa şi Curierul Naţional.
Articol de Dinu Dragomirescu, 15 Iunie 2011, 10:54
Situaţia economiei, şomajul în creştere şi utilizarea fondurilor europene sunt teme ce se regăsesc în mai toate ziarele economice apărute azi.
Sub titlul "Probabilitatea revenirii recesiunii nu este semnificativă, susţine BNR", Ziarul Financiar publică un articol din care rezultă că, "dincolo de lipsa unei creşteri economice sustenabile, principala problemă macroeconomică este inflaţia mare, care s-a datorat în cea mai mare parte creşterii TVA de anul trecut".
Ziarul îl citează pe Cristian Popa, viceguvernatorul băncii centrale.
Bursa publică un interviu cu consultantul financiar Aurelian Dochia sub titlul "Situaţia din Grecia poate afecta creşterea economică a României".
"Situaţia din Grecia va contribui la creşterea costului finanţării în Europa, băncile şi statele fiind nevoite să plătească dobânzi mai mari ca să atragă fonduri".
"Pe plan intern, primul pericol sunt alegerile din 2012", estimează Aurelian Dochia.
"Dacă nu va continua procesul de raţionalizare şi eficientizare a cheltulielilor publice, există riscul ca, undeva în viitor, să fie necesară creşterea impozitării".
Sub titlul "Zero plăţi de fonduri europene la transporturi în luna mai", Ziarul Financiar relevă că ultimele trei luni au fost cele mai proaste din acest an pentru absorbţia de fonduri pentru infrastructură.
"În perioada 2007-2013 România are disponibile fonduri europene de 4,5 miliarde de euro pentru infrastructură, însă la sfârşitul lunii mai responsabilii din Ministerul Transporturilor reuşiseră să plătească din aceşti bani sub 120 de milioane de euro, 2,6% din total".
"Transporturile afirmă însă că de acum vor începe plâţile. (...) Chiar şi aşa, Programul Operaţional Sectorial (POS) Transport ar rămâne pe ultimul loc cu cele mai mici plăţi dintre toate cele şapte programe prin care România atrage finanţare europeană".
Curierul Naţional se deschide cu un articol intitulat "Ce efecte va avea reorganizarea?".
Este citat între alţii preşedintele Asociaţiei Române a Antreprenorilor de Construcţii, Laurenţiu Plosceanu, care "nu crede că reorganizarea teritorială va creşte automat absorbţia fondurilor europene, ci este nevoie de mult profesionalism şi capabilitate a celor care vor conduce teritoriile pentru a se întâmpla acest lucru".
"PDL insistă pentru 8 regiuni teritoriale, UDMR refuză şi cere 16", mai scrie Curierul Naţional. Bursa se ocupă de acest diferenţă de opinie într-un articol intitulat
"Efectele reorganizării: dacă judeţele se fac prea mari, coaliţia se face mică".
"Noi considerăm că nu există argumente suficiente pentru a crea opt judeţe mamut", îl citează Bursa şi Curierul Naţional pe liderul UDMR Kelemen Hunor.
Sub titlul "Peste un milion de români au joburi part-time, cel mai ridicat nivel din ultimii cinci ani", Ziarul Financiar notează că pragul de 1 milion este depăşit pentru prima dată în ultimii cinci ani, adică de când există statistici oficiale.
Creşterea numărului persoanelor cu program parţial de lucru a intervenit în condiţiile în care numărul de salariaţi a scăzut cu 151 000 în perioada decembrie 2009-decembrie 2010.
Cei mai mulţi români care lucrează cu astfel de contracte nu sunt salariaţi, observă ziarul.
"Majoritatea angajaţilor care au fost concediaţi s-au refugiat în agricultură", unde ponderea populaţiei ocupate a depăşit anul trecut 30%.