Revista presei economice, 15 iulie
Articole din Bursa, Ziarul Financiar şi Curierul Naţional.
Articol de Dinu Dragomirescu, 15 Iulie 2011, 10:22
Sub titlul "Întreprinderile mici şi mijlocii dau semne de revenire", Curierul Naţional consemnează că faţă de 2010 se constată o uşoară îmbunătăţire a mediului de afaceri.
Un element favorizant a fost acela că "guvernul a asigurat un minim de stabilitate economică şi bugetară". In acelaşi timp, "foarte mulţi întreprinzători întâmpină probleme de natură financiară, birocraţie şi corupţie", a declarat ziarului preşedintele Consiliului Naţional al Intreprinderilor Private Mici şi Mijlocii, Ovidiu Nicolescu. "La rândul său, premierul Emil Boc a declarat că Guvernul şi-a propus să simplifice procedurile administrative pentru derularea unei afaceri, astfel încât durata medie de înfiinţare a unei firme să scadă de la zece zile în prezent la maximum trei zile, conform recomandării UE". Ziarul Financiar comentează într-un articol scrisoarea trimisă premierului Emil Boc la 23 iunie de preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Barroso.
Din scrisoarea devenită publică ieri rezultă îngrijorarea Comisiei provocată de faptul că România a atras (definitiv) doar 3% din fondurile structurale ale Uniunii Europene - de peste 19 miliarde de euro în exerciţiul financiar 2007-2013, "cât întreg împrumutul ţării noastre de la FMI şi Uniunea Europeană", notează ziarul. Oficialii români susţineau că rata de absorbţie este de 12%. "România a plătit drept contribuţie obligatorie la bugetul Uniunii Europene de la integrare până în prezent peste 4 miliarde de euro şi a luat înapoi 600 de milioane de euro", adică "mai nimic", scrie Ziarul Financiar. De unde şi titlul articolului: "Boc a tăiat salariile la Bucureşti, dar sposorizează economiile Germaniei şi Franţei pentru că nu atrage fondurile europene". "Ministrul Dezvoltării Elena Udrea se laudă cu cea mai mare rată de absorbţie a fondurilor pe Programul Operaţional Regional (...) dar programul este în bună măsură oprit de la finanţare din cauza neregulilor în derularea contractelor", mai notează ziarul.
Sub titlul "Agricultura trebuie transformată în sursă reală de putere naţională", Bursa scrie într-un articol că "România se situează pe locul 6 în Europa ca suprafaţă agricolă utilizată", dar "importă 70% din mâncarea pe care o consumăm". Agricultura noastră seamănă cu agricultura din ţările slab dezvoltate din Africa, Asia sau America de Sud. In zona rurală funcţionează o economie precapitalistă, cu câteva mici insuliţe moderne.
Ziarul Financiar abordează şi el subiectul sub titlul "De ce nu se finanţează agricultura". "Băncile - îl citează ziarul pe Eugen Rădulescu, director în Banca Naţională - se feresc să acorde credite agricultorilor pentru că fermierii români nu au ce garanta, dar şi fiindcă acest sector este considerat în continuare riscant de bancheri având în vedere că statutul terenurilor este incert, iar o parte din sector este nefiscalizată". În plus, "ar fi bună o campanie de culturalizare financiară a micilor agricultori. Agricultorii români nu ştiu să îşi administreze financiar riscurile", îl citează cotidianul menţionat pe Petru Rareş, director general al Institutului Bancar Român.
Ziarul Financiar publică un articol despre implicaţiile aprecierii francului elveţian cu circa 75% peste nivelurile din 2007-2008. "Creşterea francului elveţian pare de neoprit, ieri fiind atins un nou maxim istoric la cursul BNR, iar veştile care vin de la analiştii străini nu dau nicio speranţă celor care au ales să se împrumute în această monedă". Titlul articolului: "ING se aşteaptă ca francul să ajungă la paritate cu euro. La Bucureşti francul ar urca la 3,9 lei".