Revista presei economice, 14 iulie
Articole din Bursa, Ziarul Financiar şi Curierul Naţional.
Articol de Dinu Dragomirescu, 14 Iulie 2011, 10:06
"Criza datoriilor a intrat într-o fază nouă, iar autorităţile trebuie să vină cu un răspuns clar care să oprească răspândirea acesteia", îl citează Bursa pe prima pagină pe Mario Draghi, viitorul preşedinte al Băncii Centrale Europene.
"Bancherii se pregătesc de ce e mai rău în criza datoriilor din Europa", titrează pe aceeaşi temă Ziarul Financiar. "Cel mai negru scenariu fiind ieşirea unuia sau mai multor state din zona euro".
Ziarul Financiar se deschide cu "prima veste bună din comerţ": după nouă trimestre consecutive de scădere, "Carrefour anunţă o creştere a vânzărilor în trimestrul doi".
Francezii nu sunt singurii retaileri care cred într-o revenire a consumului, notează ziarul.
Sub titlul "Oprirea scanerelor în vămi, investigată ieri la guvern", Curierul Naţional scrie că vicepreşedintele ANAF, Viorel Comăniţă, care este şi şeful Agenţiei Naţionale a Vămilor, a fost chemat să explice de ce scannerele cu ajutorul cărora se verifică, la trecerea frontierei, camioane de transport marfă se strică atât de des.
Combaterea contrabandei cu produse accizabile este extrem de greu de realizat dacă scanerele funcţionează sporadic, notează ziarul. "În primăvara acestui an, producătorii din industria tutunului susţineau că numai între 1 şi 3 la sută dintre TIR-uri sunt scanate din cauza abrogării ordinului 5300 din 2010. Trebuie revăzută situaţia acestui ordin".
"Agenţia Naţională a Vămilor face analiză de risc, selectând persoanele cărora le verifică documentele, ca să vadă dacă nu cumva fac contrabandă. Dar contrabanda nu se face cu documente, pentru că nu s-ar mai numi astfel." "Avem 2000 de kilometri de graniţă cu ţări non-UE, de unde provin majoritatea produselor accizabile de contrabandă şi pentru care, evident, nu se plătesc accize pentru că nu sunt declarate, nici descoperite, pentru că nu se scanează TIR-urile", relevă ziarul. Or aceste graniţe sunt şi ale Uniunii Europene.
Curierul Naţional se deschide cu titlul "Mobilul, cel mai bun prieten al românilor". "Legătura emoţională a acesta este atât de puternică încât a devenit dependenţă".
Bursa semnalează pe baza aceleiaşi anchete Eurobarometru că dacă 35% din populaţia ţării noastre are acces şi la telefonia fixă şi la cea mobilă, "11% dintre gospodăriile româneşti nu au acces la telefon".
România se află printre ultimele locuri din Uniunea Europeană şi în ce priveşte ponderea gospodăriilor care deţin un computer.
La capitolul gospodării cu conexiune la internet România este pe ultimul loc, la egalitate cu Bulgaria, relevă Bursa.