Revista presei economice, 14 aprilie
Articole din Ziarul Financiar, Bursa şi Curierul Naţional.
Articol de Costi Dumăscu, 14 Aprilie 2011, 11:47
De ce vrem case dacă nu ni le permitem? - întreabă CURIERUL NAŢIONAL în deschiderea ediţiei. 70% dintre români vor să-şi cumpere o locuinţă, deşi calculele arată că şi soluţia chiriei este una foarte viabilă. În plus, 68% nu-şi permit să plătească o rată lunară mai mare de 300 euro şi nu au nici cei 10.000 euro pentru un avans minim. Prin comparaţie - continuă CURIERUL NAŢIONAL - chiria îţi oferă mobilitate şi te scapă de alte cheltuieli, în vreme ce varianta creditului te face proprietar după zeci de ani.
Investiţiile străine au scăzut în februarie în comparaţie cu aceeaşi lună a anului trecut - anunţă ZIARUL FINANCIAR - însă cumulat pe primele două luni nivelul este dublu faţă de 2010. Explicaţia este susţinerea companiilor-mamă din străinătate pentru subsidiarele din România prin acordarea de finanţări. Există premise - continuă ZIARUL FINANCIAR - ca deficitul de cont curent să rămână sub 5% din PIB în acest an, departe de a deveni o vulnerabilitate precum în 2007 şi 2008.
Mai aproape de viaţa de zi cu zi, zahărul se scumpeşte odată cu petrolul - titrează ziarul BURSA. Explicaţia este un pic surprinzătoare dar riguros întemeiată. În benzină se introduce alcool etilic - explică preşedintele Asociaţiei Române a Producătorilor de Zahăr din Sfeclă, Ioan Armenean. Alcoolul etilic este produs, la rândul lui, din sfeclă şi porumb, şi iată de ce preţul zahărului creşte odată cu preţul petrolului. În prezent, un kilogram de zahăr costă aproape 5 lei, de la ceva în jur de 2,3 lei, preţul zahărului în hypermarketuri în urmă cu un an.
Şi tot ziarul BURSA anunţă, din actualitatea internaţională, că anul acesta cotaţia aurului poate urca la 1.600 de dolari uncia. Preţul aurului ar putea câştiga până la 13 procente în 2011, în baza cererii din partea investitorilor - anticipează o cunoscută societate britanică de cercetare. Cotaţia metalului preţios a consemnat deja, la data de 11 aprilie, pe piaţa din New York, nivelul maxim istoric de 1.478 de dolari uncia. Plasamentele în aur sunt considerate, în general, drept "refugii" împotriva inflaţiei.