Revista presei economice, 13 aprilie
Articole din Ziarul Financiar, România Liberă, Bursa şi Curierul Naţional.
Articol de Florin Lepădatu, 13 Aprilie 2011, 11:13
Explozia cotaţiei petrolului şi inflamarea preţului la mărfurile alimentare tind să provoace în subconştientul românilor, cu puţin timp înaintea sărbătorilor pascale, scurtarea la jumătate a urării tradiţionale de Paşte fericit!
Ziarul Financiar semnalează că intrarea unor noi jucători puternici pe piaţa distribuţiei de carburanţi este soluţia pe care Consiliul Concurenţei o vede pentru intensificarea competiţiei şi ieftinirea combustibililor.
Consiliul Concurenţei lucrează de cinci ani la investigaţia pe piaţa carburanţilor, iar preşedintele Bogdan Chiriţoiu a anunţat că ar urma să fie finalizată pînă la jumătatea anului. Referindu-se la preţurile carburanţilor, Chiriţoiu a spus că există posibilitatea de a îngheţa preţurile în situaţii excepţionale, dar sunt două probleme: legislaţia existentă dinainte de aderarea la Uniunea Europeană, astfel că trebuie analizat dacă contrazice tratatul, iar pe de altă parte trebuie lămurit ce înseamnă condiţii excepţionale.
Din paginile aceluiaşi ziar aflăm că cererea de credite din partea populaţiei a revenit spectaculos în martie, numărul rapoartelor eliberate de Biroul de Credit la solicitarea băncilor de a afla informaţii despre clienţii potenţiali marcând aproape o dublare faţă de lunile precedente. Acesta este cel mai ridicat nivel lunar consemnat din toamna anului 2008, înainte ca bancherii să îngheţe creditarea.
România Liberă ne comunică faptul că bancherii nu sunt deloc optimişti în ceea ce priveşte creditarea persoanelor fizice, iar anunţatele măsuri ale BNR privind limitarea creditului în valută ar putea face mai mult rău decât bine.
BNR se gândeşte să impună băncilor obligativitatea de a efectua teste de stres asupra clienţilor cu venituri în lei, doritori de credite în euro.
Ziarul Bursa face cunoscut aspectul că guvernul va avea dreptul ca la licitaţia pentru atribuirea unui contract de parteneriat public-privat să respingă o ofertă considerată ca având " un preţ neobişnuit de scăzut" şi în cazul căreia există indicii, după analizarea unor date suplimentare, că nu va putea fi susţinută tehnic de investitor.
Prevederea a fost inclusă într-un proiect de ordonanţă de urgenţă care modifică Legea parteneriatului public-privat, după ce Comisia Europeană a atenţionat autorităţile de la Bucureşti că textul acestei legi încalcă normele Uniunii Europene în domeniu.
Proiectul nu include şi definiţia preţului considerat "neobişnuit de scăzut", dar legislaţia în vigoare privind achiziţiile publice tratează o astfel de ofertă în raport cu ceea ce urmează să fie furnizat, executat sau prestat, atunci când preţul ofertat, fără TVA, reprezintă mai puţin de 85 la sută din valoarea estimată a contractului.
Curierul Naţional ne anunţă că dacă statul ar derula oferte publice primare la companiile energetice HidroElectrica şi NuclearElectrica, ar putea obţine 2,2 miliarde de euro şi, respectiv 1,3 miliarde de euro fără a înstrăina pachetul majoritar.