Revista presei economice, 12 iulie
Articole din Ziarul Financiar, Curierul Naţional şi Bursa.
Articol de Dinu Dragomirescu, 12 Iulie 2011, 10:46
Toate publicaţiile comentează ceea ce Ziarul financiar numeşte din titlu "Surpriza inflaţiei sub 8%". Surpriza a venit de la legume".
"Cartoful şi dovlecelul au salvat inflaţia", îl citează Curierul Naţional pe Lucian Anghel, economistul şef al BCR, subliniind "caracterul sezonier" al scăderii cu 0,29% a preţurilor în iunie în raport cu luna precedentă.
"Luna trecută a fost doar a cincea din ultimii zece ani în care românii au avut parte de ieftiniri. Interesant este că toate celelalte luni (...) au fost tot luni de vară, care aduc o scădere a preţurilor produselor agricole autohtone".
Dar şi aşa "rămânem ţara cu cea mai mare inflaţie din Europa", relevă Liviu Voinea, directorul executiv al Grupului de Economie Aplicată, citat în articolul de deschidere din Curierul Naţional intitulat "Vara a topit doar vârful aisbergului inflaţiei".
"Şansele atingerii ţintei de inflaţie de 3% în 2011 râmân nule", în perspectiva majorării tarifelor la energia termică spre sfârşitul anului prin eliminarea subvenţiei, citim şi în Ziarul financiar.
Cotidianul menţionat se deschide cu un articol consacrat politicii monetare, care - după cum susţine Mişu Negriţoiu, directorul general al ING România - "a devenit o vulnerabilitate chiar mai mare decât politica fiscală, care s-a corectat foarte mult în ultimii doi ani".
"Leii băltesc în piaţa în loc să ajute la creşterea economică".
"În prezent nu există niciun stimul pentru folosirea leilor in economie, nici la creditare, nici la economisire", susţine Mişu Negriţoiu citat de Ziarul Financiar.
Sub titlul "Importurile măresc avansul în faţa exporturilor", Ziarul financiar consemnează că "deficitul comercial s-a adâncit în mai pentru a doua lună la rând, în ciuda menţinerii unei performanţe bune a exporturilor, pentru că importurile urcă în paşi mari, arâtând astfel că şi consumul intern, principalul motor al economiei, dă semne de revenire".
Cotidianul Bursa se deschide cu un articol consacrat vânzării de către stat a 9,8% din acţiunile Petrom.
Ziarul vorbeşte de "dezinformare la locaţiile de subscriere pentru oferta Petrom".
Titlul articolului: "Oferta Petrom, pusă în imposibilitate de codul Bursei".
Ziarul Financiar publică un articol intitulat "De ce agricultura din România este tot în "etapa calului"".
"Fiecare tractor din România acoperă o suprafaţă de circa zece hectare, în timp ce în România fiecare tractor funcţional este responsabil de o suprafaţă de cinci ori mai mare. (...) Parcul de utilaje agricole este învechit şi subdimensionat", în vreme ce "industria românească de utilaje agricole este în genunchi".
"Impactul mecanizării agriculturii din Polonia este vizibil în condiţiile în care producţiile sunt şi de două ori mai mari decât în România", relevă Ziarul Financiar sub titlul "Fiecare 16 agricultori români împart câte un tractor. În Polonia raportul este de doi la unu".
Acelaşi cotidian publică un articol intitulat "Investitorii britanici: Corupţia în România, la un nivel scandalos".
"Problema corupţiei scandaloase în aspectele care ating activităţile curente, lipsa strategiilor pe termen lung şi starea infrastructurii sunt principalele probleme cu care se confruntă investitorii britanici în România, susţine Raymond Breden, noul preşedinte al Camerei de Comerţ Româno-Britanice şi totodată director al companiei de audit şi consultanţă KPMG", citat de Ziarul Financiar.
"Problema corupţiei la nivel instituţional revine în discursul oamenilor de afaceri străini şi al diplomaţilor la nici două săptămâni după ce ambasadorul SUA la Bucureşti, Mark Gitenstein, a afirmat că unele companii americane care au investit în România se plâng că oficialii româani le cer mită".