Revista presei economice, 11 martie
Articole din Ziarul Financiar, Curierul Naţional, Bursa şi Ziarul Financiar.
Articol de Dinu Dragomirescu, 11 Martie 2011, 11:24
Ziarul Financiar se deschide cu titlul "Inflaţia răbufneşte şi anulează şansele de scădere a dobânzii". În februarie rata anuală a inflaţiei a sărit brusc la 7,6%. "Scumpirea alimentelor, atât de vizibilă pe bonurile de casă, i-a luat prin surprindere pe BNR şi pe analişti", constată ziarul.
Ziarul listează consecinţele posibile ale revenirii inflaţiei: "dobânda BNR nu va mai scădea anul acesta, ba chiar ar putea creşte, leul va continua să se aprecieze în raport cu euro, spre 4,1 lei/ euro, ca pârghie antiinflaţie, dobânzile în lei pe piaţa monetară vor începe să urce, scumpind creditul în moneda naţională, cheltuielile Ministerului Finanţelor cu dobânzile la titluri de stat vor creşte, iar ţinta de inflaţie (3% plus/minus un punct procentual) va fi din nou ratată".
Ziarul Financiar analizează într-un articol cauzele scumpirii cartofilor în medie cu 50% în ultimul an. "Producţia de cartofi de anul trecut a României acoperă doar o treime din cantitatea cerută de piaţa internă".
În ţara noastră numărul plantaţiilor mari este redus. "Randamentele la hectar în Uniunea Europeană sunt duble faţă de cele din România pentru că producătorii europeni folosesc sisteme de irigaţii şi de fertilizare". Ca urmare, producătorii români nu pot concura cu preţurile oferite de marii producători europeni. "Preţurile îşi vor continua avansul până la jumătatea acestui an".
Sub titlul "Unele firme vor putea plăti TVA la încasare. Va accepta Comisia Europeană?", Curierul Naţional se ocupă de un proiect de ordonanţă de urgenţă al Ministerului Finanţelor care ar necesita o derogare de la prevederile Codului Fiscal.
Cotidianul Bursa titrează un articol pe aceeaşi temă: "Facilităţi la plata TVA pentru unii constructori". Mai precis, numai "acei constructori care vor participa la Programul Naţional de Dezvoltare a Infrastructurii, care prevede în principal modernizarea a 10 000 de kilometri de drumuri naţionale.
Lucrările vor fi realizate prin credit furnizor, astfel încât firmele le vor finanţa şi finaliza din surse proprii sau din credite, iar din 2013 vor începe să-şi recupereze banii de la stat. Proiectul legislativ a stârnit un val de revolte în mediul de afaceri din cauza faptului că este discriminator", scrie ziarul. "Totul pare un proiect prelectoral", îl citează Bursa pe Cristian Pârvan, secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România.
Ziarul Financiar comentează declaraţia de miercuri a preşedintelui Traian Băsescu care critica "infrastructura depăşită" sub titlul "De cine a ajuns să râdă preşedintele când râde de şoselele României?" "Să spui că România se vede mai bine din elicopter pentru că drumurile sunt proaste, în condiţiile în care eşti la putere de şase ani şi oamenii puşi de tine la Ministerul Transporturilor au cheltuit 12 miliarde de euro în această perioadă fără să se vadă nimic înseamnă cinism transformat în deriziune", citim în articol. "Compania Naţională de Drumuri a cheltuit circa 2 miliarde de euro pe an între 2005 şi 2010. Nu există rapoarte unde au mers aceşti bani, nu există vinovaţi pentru proasta administrare", notează autorul, Sorin Pâslaru.
Ziarul Financiar comentează programul "Rabla 2011". "Programul "Rabla" din acest an va permite achiziţia unor maşini noi şi casarea unora mai vechi de zece ani inclusiv instituţiilor publice, potrivit declaraţiilor ministrului mediului, Laszlo Borbely.
Astfel, aceasta este cea de a doua extindere a programului după ce anul trecut s-a permis pe lângă accesul persoanelor fizice şi cel al persoanelor juridice. (...) Iniţial, programul trebuia să demareze la 1 februarie, după care a fost amânat, ultima dată valabilă fiind cea de 18 martie", scrie ziarul.