Revista presei economice, 11 mai
Articole din Ziarul Financiar, Curierul Naţional şi Bursa.
Articol de Dinu Dragomirescu, 11 Mai 2011, 10:30
Angajamentele de reformă ale guvernului, inflaţia în creştere şi combaterea muncii la negru sunt teme de prima pagină în mai toate ziarele economice.
Sub titlul "Ce angajamente de reformă Îşi ia Guvernul prin noua scrisoare de intenţie", Ziarul Financiar relevă că documentul "nu mai insistă atât de mult pe problemele macroeconomice, considerate rezolvate, cât pe restructurarea sectorului public".
"Rămânem fără subvenţii de la Guvern. Cât vom plăti întreţinerea?", se întreabă din titlu Curierul Naţional.
"În cadrul discuţiilor cu FMI, Guvernul s-a angajat să elimine subvenţiile la energia termică, astfel încât factura populaţiei pentru încălzire ar putea creşte cu 60% până la sfârşitul anului, în funcţie de capacitatea primarilor de a acoperi diferenţa din resurse proprii", scrie cotidianul menţionat.
Ziarul Financiar publică un articol pe tema recrutării managerilor profesionişti independenţi pentru aproximativ 50 de companii de stat alese împrună cu FMI.
"Eu sper să existe suficientă voinţă politică pentru că s-ar realiza astfel un progres fantastic, acele companii ar putea fi în sfârşit ferite de influenţe de partid şi ar exista un control asupra situaţiilor lor financiare", îl citează ziarul pe reprezentantul României la FMI, Mihai Tănăsescu.
Acesta admite însă că "precedentele în materie de extragere a companiilor de stat de sub controlul politic nu sunt încurajatoare".
"Înainte de a angaja manageri profesionişti, Guvernul trebuie să aibă o imagine clară a situaţiei financiare a companiilor de stat".
Or, "Ministerul Finanţelor încă nu dispune la această oră de o situaţie exactă a facturilor neplătite şi a datoriilor mai mari de 90 de zile acumulate de societăţi de stat", afirmă Mihai Tănăsescu, considerând că "nu este exclusă o surpriză neplăcută".
Cotidianul Bursa se deschide cu titlul "Inflaţia a atins maximul din iulie 2008". "Inflaţia a întrecut iar aşteptările pieţei", titrează şi Ziarul Financiar.
"Ea va ajunge în intervalul 8-8,5% în următoarele două luni".
"Presiunile inflaţioniste vin de la preţurile materiilor prime agricole pe plan internaţional, care au crescut aproape dublu, comparativ cu doi-trei ani în urmă.
"Acest lucru se produce mai ales în contextul în care în România discutăm de o pondere destul de ridicată, poate cea mai ridicată din Europa, a alimentelor în coşul de consum, ceea ce ne creează mari dificultăţi", îl citează ziarul pe Ionuţ Dumitru, economistul şef de la Raiffeisen Bank.
"Şeful misiunii FMI în România, Jeffrey Franks, a declarat ieri că inflaţia va continua să crească, iar banca centrală trebuie să fie foarte vigilentă şi să reziste oricăror presiuni inflaţioniste, altele decât şocurile externe", relevă Bursa.
Sub titlul "Ce a funcţionat la Codul Muncii: biciul sau zăhărelul?", Curierul Naţional porneşte de la constatarea creşterii numărului de contracte de muncă cu peste 100 000 într-o singură săptămână.
"Unii afacerişti s-au speriat de sancţiunile penale pentru munca la negru şi au decis să angajeze legal.
Pe de altă parte, firmele sunt mulţumite de legislaţie şi angajează oameni pentru că acum pot să îi concedieze mai uşor dacă nu performează".
"Aceste controale şi noua legislaţie sunt nişte măsuri foarte bune, dar totuşi insuficiente. (...) Pănă nu se vor reduce contribuţiile la asigurările sociale semnificativ, nu vom putea scăpa de munca la negru", îl citează ziarul pe Florea Pîrvu, vicepreşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii".