Revista presei economice, 11 februarie
Articole din Ziarul Financiar, Bursa şi Curierul Naţional.
Articol de Dinu Dragomirescu, 11 Februarie 2011, 11:35
Ziarul Financiar comentează declaraţia de ieri a preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, Sorin Blejnar, că a avut informaţii referitoare la prezumtive implicări ale angajaţilor vamali în fapte ilicite (atât în traficul de ţigarete, cât şi pe alte segmente), dar că atribuţiile şi competenţele sale de investigaţie sunt "zero" şi că nici acum nu îi poate demite pe vameşii care se află în arest. Sorin Blejnar a arătat că anul trecut a dispus "mobilitatea" pentru 698 de vameşi, dintre care 33 cu funcţii de conducere. "Responsabilitatea directă a numirii şefilor de vămi revine preşedintelui ANAF, Sorin Blejnar", relevă ziarul sub titlul "Liderii politici cer explicaţii de la Boc şi Ialomiţianu".
Bursa relatează într-un articol că premierul Emil Boc a avertizat, ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, că va demite orice demnitar numit prin decizie guvernamentală împotriva căruia Parchetul va începe urmărirea penală. (...) Întrebat de jurnalişti dacă Sorin Blejnar şi-ar fi dat demisia, premierul a dezminţit acest lucru", scrie Bursa. Acelaşi cotidian relatează într-un articol şi despre declaraţia făcută ieri de preşedintele Traian Băsescu la postul nostru de radio că "pentru ţara noastră ar fi cel mai umilitor lucru să-şi protejeze frontierele cu vameşi străini".
Sub titlul "Ce planuri are FMI cu România", Ziarul Financiar scrie că "al nouălea acord pe care ţara noastră se pregăteşte să-l semneze luna viitoare cu FMI începe cu o agendă destul de vagă, mai puţin ambiţioasă decât precedentele scrisori de intenţie". (...) Mult mai ambiţioase se arată planurile anunţate zilele trecute de Jeffrey Franks, şeful misiunii FMI pentru România, care vorbea despre evaluarea şi stabilirea de strategii pentru o listă de 150 de companii de stat. Prevederile din scrisoarea de intenţie publicată de Mediafax nu cuprind nicio referire la această listă", notează ziarul. "Mai mult, Franks spunea că guvernul are la dispoziţie şase luni pentru îndeplinirea acestei sarcini, astfel urmând să fie stabilite şi companiile care ar trebui închise din cauză că nu ar fi viabile economic".
"Politica fiscală pe următorii doi ani rămâne incertă, cu promisiunea puţin valoroasă că modificările de impozite "peste noapte" vor fi limitate strict". Scrisoarea de intenţie mai prevede între altele că, pentru atingerea ambiţioasei ţinte de deficit bugetar de 4% din PIB, "se pune problema închiderii a 30% din reţeaua de cale ferată sau a cel puţin 1000 de kilometri, România abandonând această alternativă de transport", scrie Ziarul Financiar.
Curierul Naţional publică un articol intitulat "Camerele Agricole, transformate în camere politice?", în care citim că "Federaţia Agrostar ameninţă că va scoate în stradă, săptămâna viitoare, circa 2000 de fermieri şi că va organiza manifestaţii în premieră la Bruxelles, agricultorii acuzând politizarea Camerelor Agricole". "Camerele Agricole sunt nişte instituţii ale agricultorilor. Politicul din România are alte interese decât relansarea sectorului, şi anume să susţină evaziunea şi importurile şi să ţină sub tutela politică toată agricultura", îl citează Curierul Naţional pe preşedintele Agrostar, Nicolae Ştefan.