Revista presei economice, 11 aprilie
Articole din ziarele Capital, Ziarul Financiar, Săptămâna Financiară, Curierul Naţional şi Bursa.
Articol de Florin Lepădatu, 11 Aprilie 2011, 11:32
Din nefericire, veştile de natură economică din ultima perioadă nu ne îndeamnă la relaxare, dar, cum a doua natură a românului este optimismul, nu ne rămâne decât să aşteptăm încrezători noile evoluţii ale pieţelor de capital în vremuri de criză financiară.
Aşadar, din ziarul Capital aflăm că restanţele către bănci au explodat, iar valoarea acestora a crescut cu 72 la sută într-un singur an şi de nu mai puţin de şase ori faţă de perioada de dinaintea crizei, ajungând la aproape patru miliarde de euro în luna februarie.
Evoluţia a fost dictată de numărul tot mai mare de români care nu mai pot sau nu mai vor să-şi plătească ratele de credit sau leasing ori facturile la utilităţi sau telefonie.
Recuperatorii, fie că sunt angajaţi ai creditorului, fie că sunt independenţi, susţin că preferă procedurile amiabile, proceselor ori vânzării garanţiilor.
Săptămâna Financiară semnalează polemica cu care sunt descrise evenimentele din luna octombrie 2008 care au dus la majorarea dobânzilor pe piaţa interbancară la peste 80 la sută pe an.
Guvernatorul s-a întrebat retoric, în repetate rânduri, de ce au preferat băncile să se împrumute la 80 la sută dobândă pe an pe piaţa interbancară şi nu au apelat la facilitatea Lombard de 14,5 procente a BNR.
Ziarul Financiar face cunoscut faptul că gigantul BNP Paribas aruncă în derizoriu planul de convergenţă al autorităţilor române privind adoptarea euro în 2015, indicând posibilitatea trecerii la euro abia în 2024.
Aceasta este cea mai pesimistă prognoză a unui grup financiar privind adoptarea euro, venind pe fondul tensiunilor diplomatice dintre România şi Franţa.
Francezii anticipează că România va face trecerea la euro la o rată de 3,8 lei pentru un euro, după ce va petrece trei ani în mecanismul ratelor de schimb.
Curierul Naţional ne anunţă că o echipă de experţi ai FMI efectuează, în aceste zile, o misiune tehnică la sediul ANAF, pentru a acorda asistenţă în legătură cu metodele indirecte de control şi creşterea gradului de conformare în rândul persoanelor fizice cu venituri sau averi mari.
Ziarul Bursa ne înştiinţează că preţul petrolului Brent a depăşit 126 de dolari barilul pe piaţa din Londra pentru prima oară în ultimele 30 de luni, în condiţiile în care investitorii sunt sceptici cu privire la redresarea producţiei de profil din Libia, la momentul în care conflictul din ţară se va sfârşi.
De asemenea, preţul aurului a urcat până la 1.476,4 dolari pe uncie, cel mai ridicat nivel din istorie, în contextul deprecierii semnificative a dolarului.
La rândul său, moneda unică europeană s-a apreciat la finele săptămânii trecute, atingând cursul maxim al ultimelor 15 luni în raport cu dolarul, până la 1,4489 dolari.