Revista presei economice, 10 martie
Articole din Ziarul financiar, Curierul Naţional şi Bursa.
Articol de Dinu Dragomirescu, 10 Martie 2011, 11:36
Toate ziarele economice publică pe prima pagină fotografia guvernatorului BNR vorbind ieri la Forumul de afaceri România-ţările din Golf. "Isărescu a devenit optimist: Începe un nou ciclu de creştere", titrează Ziarul Financiar.
"Isărescu: Oportunităţile de investiţii, dincolo de imaginaţie", sună titlul din Bursa. Guvernatorul BNR le-a spus investitorilor străini că "nu de bani, ci de antreprenori, de proiecte viabile şi de oameni capabili să le ducă la bun sfârşit" are nevoie ţara, scrie Ziarul financiar. Care continuă: "În ciuda optimismului manifestat la nivel politic, mediul de afaceri este încă prudent în a spune cu certitudine că economia îşi revine"."Apar semne timide de relansare a economiei. Comerţul şi construcţiile se mişcă însă greu", se intitulează o amplă analiză din acelaşi cotidian.
"Cum se poate redresa piaţa construcţiilor?" este titlul articolului cu care se deschide Curierul Naţional. "În ultimii doi ani de criză sectorul construcţiilor din România a cunoscut o contracţie de 37%", notează ziarul. "Anul 2011 a început cu stângul din punctul de vedere al investiţiilor publice, marea majoritate a licitaţiilor fiind dirijate. Reprezentanţii Asociaţiei Române a Antreprenorilor de Construcţii sunt de părere că, începând de la caietele de sarcini şi terminând cu criteriile de evaluare, condiţiile sunt făcute pentru a nu fi câştigate de firmele româneşti", scrie şi Bursa. "Conducerea ARACO este de părere că nu există premise ca sectorul de construcţii să iasă din criză în 2011". "Revin finanţările în imobiliare: 70 de milioane de euro în trei tranzacţii", titrează Ziarul Financiar.
Cele trei tranzacţii care au readus băncile la aceeaşi masă cu investitorii imobiliari "pot reprezenta un nou semnal de dezgheţ pentru domeniul imobiliar", după ce "finanţările bancare pentru dezvoltarea sau achiziţia unor proiecte imobiliare au fost o specie ce părea pe cale de dispariţie în ultimii doi ani", apreciază cotidianul menţionat. Ziarul Financiar se întreabă: "De ce au fost doar 1000 de dosare de evaziune fiscală trimise în instanţă în 2010, deşi evaziunea este de 30% din PIB, adică 40 de miliarde de euro?". "Doar în domeniul agricol, Valeriu Tabără spune că evaziunea fiscală a ajuns la 1 miliard de euro în 2010, însă jucătorii din piaţă susţin că ea este de şapte-opt ori mai mare decât apreciază ministrul de resort", scrie ziarul.
"Comerţul ilegal cu băuturi alcoolice - aproape 60% din piaţă", titrează cotidianul Bursa. Din cele circa 30 000 de cazane comunale de ţuică şi rachiu, sub 1% sunt autorizate, relevă ziarul, care mai precizează: "Contrabanda cu băuturi alcoolice nu are proporţii atât de mari ca cea cu ţigări, dar există". Curierul Naţional consacră un articol modului cum privesc germanii litoralul românesc.
"Preţuri mari, condiţii şi servicii ce lasă mult de dorit, clădiri construite ilegal şi staţiuni care trebuie igienizate". "Nemulţumirile legate de litoralul din România au fost exprimate de grupul german TUI cu ocazia târgului de turism de la Berlin, unde România a venit să promoveze principalele destinaţii turistice de la noi din ţară", scrie ziarul. Potrivit directorului TUI, problema cea mai mare este mentalitatea hotelierilor români. "Marele câştigător de pe urma evenimentelor din Egipt va fi Spania, care va atrage un număr important de turişti", consideră reprezentantul german citat de Curierul Naţional.