Revista presei economice, 10 mai
Articole din Ziarul Financiar, Curierul Naţional, Bursa şi Economistul.
Articol de Dinu Dragomirescu, 10 Mai 2011, 12:21
Concluziile primei evaluări din noul acord cu Fondul Monetar Internaţional şi necesitatea respingerii numirilor pe criterii politice sunt subiectul dominant în presa economică de azi.
Curierul Naţional se deschide cu cu un articol intitulat "Se va reduce curând vreo taxă?".
Mai întâi va trebui demonstrat că este loc pentru reducerea contribuţiilor sociale anunţată în repetate rânduri ca intenţie de premierul Emil Boc pentru mijlocul acestui an.
"Preşedintele Traian Băsescu a afirmat sâmbătă că nu crede posibilă reducerea contribuţiilor la asigurările sociale în cursul anului 2011, invocând raţiuni de ţin de încadrarea în ţintele de deficit", scrie ziarul, care continuă:
"Pentru scăderea TVA şi a cotei unice, Fondul a menţionat că va trebui să mai aşteptăm cam 5-10 ani, (...) De performanţa fiscală a României din perioada următoare vor depinde şi majorările de salarii promise în sectorul bugetar, astfel încât remuneraţiile să se apropie de nivelul anterior reducerii cu 25%, în iunie 2010", relevă Curierul Naţional.
"Ţinta de deficit bugetar pentru anul viitor de 3% din PIB va fi o provocare în condiţiile în care vor trebui incluse şi pierderile companiilor de stat", scrie la rândul lui Ziarul Financiar.
"Totalul arieratelor sectorului public reprezintă 4-5% din produsul intern brut", îl citează cotidianul Bursa pe Jeffrey Franks, şeful misiunii FMI în România.
"Acum Franks şi-a accentuat discursul pe companiile de stat cu pierderi, făcând front comun cu preşedintele Traian Băsescu, care sâmbătă i-a pus la zid pe baronii companiilor locale de stat.
Dar aceşti manageri sunt numiţi politic de către ministere", reaminteşte Ziarul Financiar "Jeffrey Franks a cerut management privat pentru companiile de stat ca o soluţie de reducere a pierderilor şi arieratelor", notează ziarul.
Dar "pentru ca un manager privat să facă performanţă la conducerea unei companii de stat, el trebuie să fie lăsat să ia decizii, fără a fi constrâns de influenţe politice, să primească un salariu la nivel de manager de multinaţională, să aibă obiective bine stabilite şi să primească bonus de performanţă la finalul mandatului", în cazul în care îşi îndeplineşte obiectivele, relevă Ziarul Financiar într-un alt articol.
"Dacă vor căuta mai întâi ocupantul, fără a stabili obiectivele, atunci au început cu stângul, pentru că pentru îndeplinirea fiecărui obiectiv este nevoie de un alt tip de manager".
Ziarul Financiar îşi deschide prima pagină cu un articol intitulat "BNR respinge la CEC doi vicepreşedinţi fără experienţă bancară, propuşi de PDL", în care citim:
"Politicul a avut in mod constant tentative de a se inflitra, sub o formă sau alta, în conducerea celei mai mari bănci de stat, însă cel puţin la nivel de preşedinte a fost ruptă tradiţia schimbărilor operate de fiecare dată când un alt partid venea la putere", scrie ziarul.
"Politizarea CEC a căpătat proprţii extreme la sfârşitul anilor '90, când conducerea de atunci afliată PNŢCD a dus banca într-o asociere cu fostul FNI, implicând-o astfel în scandalul celui mai răsunător faliment al unui fond mutual".
Săptămânalul Economistul publică un interviu cu Cezar Mereuţă, preşedintele Centrului Român de Modelare Economică în care este abordată, între altele, problema vulnerabilităţilor exportului românesc.
"Cea mai mare dintre acestea este gradul de concentrare, 100 de companii acoperă jumătate din exportul României".
Un alt aspect care ţine de concentrare este ponderea celor care efectuează operaţiuni de export în totalul companiilor.
"Din peste 400 000 de companii active, doar 30 000 fac export".
Or, "de peste zece ani ani, mediul de afaceri solicită Parlamentului Legea holdingului care ar concentra capitalul autohton astfel încât să-i crească sensibil capacitatea de negociere pe pieţele externe.
Numai în acest fel se pot afirma branduri importante.
Pe unele din trecut le-am pierdut", relevă Cezar Mereuţă în Economistul.