Revista presei economice, 10 iunie
Articole din Ziarul Financiar, Bursa şi Curierul Naţional.
Articol de Dinu Dragomirescu, 10 Iunie 2011, 10:35
Ziarul Financiar relatează despre o "surpriză neplăcută" : "Exporturile au călcat frâna în aprile: -17%".
Explicaţiile plauzibile sunt dinamicile mai lente ale cererii şi producţiei în zona euro - principalul nostru partener comercial - şi aprecierea leului, care reduce competitivitatea exporturilor", scrie ziarul.
Importurile au scăzut şi ele, dar într-un ritm mai lent.
Ca urmare, deficitul comercial s-a adâncit în aprilie spre 900 de milioane de euro, "după patru luni de corecţie", relevă ziarul.
Producţia industrială (aflată în strânsă corelaţie cu exporturile) şi-a încetinit şi ea ritmul de creştere în aprilie la 6,3%, o încetinire similară înregistrând şi vânzările cu amânuntul.
Noi date negative ar putea conduce la o scădere a produsului intern brut în trimestrul al doilea faţă de trimestrul întâi, estimează un analist citat de Ziarul Financiar.
Cotidianul menţionat publică şi un articol intitulat "Plecarea masivă a românilor în afară va fi resimţită brutal atunci când creşterea economică va reîncepe să fie susţinută şi va fi deficit de personal".
"Este îngrijorător şi că o mare parte din românii din străinătate nu vor să se mai întoarcă", îl citează ziarul pe consilierul prezidenţial pentru afaceri europene Leonard Orban şi fost comisar european.
Despre exodul medicilor şi propuneri pentru a-l stăvili este vorba într-un articol din Bursa intitulat "Piaţa serviciilor medicale private ar putea creşte în acest an cu 15%, la circa 500 milioane de euro".
Statele Uniunii Europene cu deficit de medici găsesc personal în ţări de la periferie, cum este România. Un exemplu îl constituie specialiştii în anestezie terapie intensivă. "În acest context, în doi, trei ani, ne putem aştepta ca în secţiile ATI din spitalele din România să avem medici care nu vorbesc limba română".
Autorităţile ar putea încuraja rămânerea medicilor în ţară prin reducerea fiscalizării, după modelul sprijinului acordat specialiştilor în tehnologia informaţiei (IT), propune compania de servicii medicale Regina Maria, citim în Bursa.
Despre ideile vehiculate la colocviul de ieri pe tema "Reforma sănătăţii la analiză" este vorba şi într-un articol din Curierul Naţional publicat sub titlul "Statul doar se face că subvenţionează sistemul privat de sănătate".
"Bugetul statului nu mai poate să susţină un sistem de sănătate la un anumit nivel de calitate". "Oamenii plătesc de două ori, o dată la stat şi o dată la privat", relevă ziarul. "Planul trebuie să fie de lungă durată", îl citează Curierul Naţional de preşedintele Colegiului Medicilor, Vasile Astărăstoaie.