Revista presei economice, 1 iunie
Articole din Curierul Naţional şi Ziarul Financiar.
Articol de Dinu Dragomirescu, 01 Iunie 2011, 10:09
"Cât de legală va fi viitoarea taxă auto?" sună titlul unui articol din Curierul Naţional.
"Niciuna dintre variantele taxei de primă înmatriculare (sau de poluare sau de mediu - sau cum o mai fi fost numită de ministerul mediului - nu a fost în concordanţă cu directivele Uniunii Europene, motiv pentru care oficialii s-au gândit să mai scoată una": "Aberantă", scrie Afrodita Cicovschi, autoarea articolului.
"Probabil pentru a evita declanşarea unei noi proceduri de infringement sau, pur şi simplu, pentru a se eschiva de la returnarea a peste 750 milioane de euro către cei care au plătit-o şi o cer înapoi, bazându-se pe decizia Curţii Europene de Justiţie..."
Federaţia Operatorilor Români de Transport consideră că "proprietarii români de autovehicule achiziţionate la mâna a doua înainte de 2007 nu pot fi obligaţi de nicio lege să plătească o taxă de înmatriculare în momentul înstrăinării autovehiculului, deoarece înainte de achiziţia bunului ar fi trebuit să cunoască această obligaţie urmând să aleagă daca vor mai achiziţiona un autovehicul second hand sau nu".
Ziarul Financiar analizează pe o pagină "înjumătăţirea cheltuielilor statului cu bunurile si serviciile, o propunere şoc prea puţin discutată".
Propunerea figurează în programul economic al opoziţiei.
"Achiziţiile de bunuri pe care le face statul reprezintă dintotdeauna o sursă de aranjamente politice şi este una dintre principalele surse ale clientelismului politic", comentează ziarul.
Curierul Naţional se deschide cu un articol intitulat "Harta scumpirilor la întreţinere".
După ce Guvernul ar putea decide să nu mai subvenţioneze preţul gigacaloriei, greul va fi dus de populaţie şi, poate, de autorităţile locale.
În cazul în care nici acestea nu vor da bani, se va ajunge ca bucureştenii şi clujenii să plătească de 2,5 ori mai mult", relevă un studiu citat de ziar.
Ca urmare, tot mai mulţi români vor opta pentru instalarea unei centrale termice de apartament, ceeea ce va necesita o legislaţie şi proceduri de debranşare mult mai transparente decât acum.
Ziarul Financiar publică un articol intitulat "Angajatorii români găsesc greu muncitori calificaţi, ingineri şi manageri".
"De ce nu reuşesc companiile să angajeze personal calificat?", se întreabă din titlu Curierul Naţional.
"O mare problemă o reprezintă exodul de muncitori calificaţi şi de specialişti în afara graniţelor României", citează ziarul dintr-un studiu al unei companii de recrutare.
"Procesul de emigrare a forţei de muncă din România şi-a reluat creşterea", după ce se mai liniştise în ultimii doi ani.
O tendinţă îmbucurătoare este că tinerii şi-au redus pretenţiile de a deveni şefi din prima zi la a face măcar practică, pentru a acumula experienţă, mai notează ziarul.