Revista presei economice, 1 aprilie
Articole din Bursa, Ziarul Financiar şi Curierul Naţional.
Articol de Dinu Dragomirescu, 01 Aprilie 2011, 10:33
"Decizie surpriză a BNR în favoarea creditării", titrează Bursa. "Rata rezervelor minime obligatorii la pasivele în valută a fost redusă".
"BNR eliberează băncilor 1 miliard de euro", citim în Ziarul financiar. "Decizia este interpretată de analişti ca un semnal pentru încurajarea creditării şi indirect a economiei (...) pe fondul acumulării unor presiuni inflaţioniste care limitează posibilitatea reducerii dobânzii-cheie". "Analiştii au ajuns deja la concluzia că BNR va rata ţinta de inflaţie şi în 2011", remarcă ziarul.
Toate publicaţiile economice comentează discursul de ieri al ambasadorului Statelor Unite la Bursa de Valori Bucureşti. Ziarul Financiar rezumă mesajul lui Mark Gittenstein în titlul "Privatizaţi energia prin Bursă dacă vreţi să atrageţi investiţii".
"Urmaţi modelul polonez al privatizărilor prin bursă", sună îndemnul folosit ca titlu de cotidianul Bursa. ""Sectorul energetic din România va necesita noi investiţii semnificative pentru a deveni motorul şi nu o piedică în calea redresării economice a României", a declarat Gittenstein, precizând că "acest lucru nu se va întâmpla atâta timp cât aceste active aparţin unor întreprinderi de stat conduse de oameni lipsiţi de experienţă, apropiaţi de mediul politic, care iau decizii nu în funcţie de ceea ce este bine pentru companie, ci în funcţie de interesele proprii"", scrie ziarul.
Ambasadorul american a criticat apoi efortul actual de reorganizare a companiilor energetice de stat comparându-l cu "un efort de rearanjare a sezlongurilor de pe Titanic, pentru că nu ia în considerare problema fundamentală a companiilor energetice de stat, faptul că nu sunt administrate cu adevărat ca nişte afaceri", mai relevă Ziarul Financiar. Cotidianul menţionat salută iniţiativa Registrului Comerţului de a obţine singur cazierul fiscal al persoanelor care solicită constituirea unei firme şi vede în această formulă "o soluţie pentru reducerea birocraţiei", aşa cum consideră şi Asociaţia pentru Reformarea Sistemului de Impozite şi Taxe.
Curierul Naţional publică un articol intitulat "Trăim mai mult, dar cine ne va plăti pensiile?". "Un nivel superior al longevităţii aduce cu sine un preţ ce va trebui plătit". Potrivit UE, România are unul dintre cele mai dezechilibrate şi nesustenabile sisteme de pensii din stat din Europa". "Ponderea populaţiei României cu vârsta de peste 60 de ani se va dubla până în 2050, la 39,5%. Cheltuielile pentru pensii şi sănătate sunt aşteptate să crească la 23,2% din PIB în 2060, faţă de 13,1% în 2007".
"Sistemul public de pensii are nevoie acută de reformă, pentru că economic nu mai avem bază de susţinere a pensiilor de stat. (...) Sistemul este în faliment de facto, fiind ţinut în viaţă de împrumuturile de la instituţiile financiare internaţionale. Dar ce sa va întâmpla când România va începe să dea aceşti bani înapoi şi nu se va mai împrumuta?", îl citează Curierul Naţional pe preşedintele Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat din România, Crinu Andănuţ.