Revista presei centrale, 9 martie
Articole din Gândul, România Liberă, Evenimentul Zilei şi Jurnalul Naţional.
09 Martie 2011, 08:59
Scumpirile stau în coloană pe prima pagină din Gândul. "Benzina se scumpeşte din nou. Boc dă vina pe Năstase. Ce prognoză face Videanu " e titlul articolului în care majorarea preţului - de 3,5 procente a combustibililor, înregistrată de la începutul anului, e pasată dintr-o parte în alta.
Benzina atinge 6 lei pe litru, scrie Gândul - Asta însemană să nu ai sub control rezervele petroliere ale ţării - explică premierul Emil Boc, în vreme ce companiile petroliere dau vina pe scumpirea barilului de petrol.
Fostul ministru al Economiei, Adriean Videanu avertizează că majorarea preţurilor pe pe pieţele internaţionale ar putea avea rezultate directe în România în vara acestui an şi solicită Consiliului Concurenţei să vegheze la practici neconcurenţiale în domeniu.
"Mă enervează la culme pentru că nu ştiu dacă există vreo raţiune economică în spatele majorărilor", spune şi deputatul democrat liberal Sever Voinescu, dumirit poate de explicaţia consilierului guvernatorului BNR - Adrian Vasilescu: "Sunt tatonări. Companiile vor să vadă cât de mult pot scumpi fără să piardă prea mulţi clienţi la pompe".
Tot în Gândul: Ratele creditelor în euro ar putea creşte cu 10% până la sfârşitul anului. Economiştii se aşteaptă ca indicele Euribor, folosit de bănci în calcularea ratelor să se dubleze, dar, pe de altă parte, dau asigurări : "Şocul nu va fi mare, pentru că această creştere de dobândă nu va avea loc instantaneu, ci treptat".
România Liberă a aflat cum văd angajatorii noua legislaţie a muncii, pe care Guvernul şi-a asumat ieri răspunderea. Jurnaliştii au stat de vorbă cu trei specialişti în domeniu - manageri sau experţi în resurse umane - toţi trei consideră modificările asupra Codului Muncii utile - cu menţiunea că există şi prevederi care lasă loc de interpretări şi care ar putea fi exploatate de unii angajatori.
Un exemplu în acest sens sunt criteriile de evaluare obiective, care însă nu sunt explicate în niciun fel. Beneficiile ar fi, în viziunea celor consultaţi de România Liberă, creşterea productivităţii muncii, flexibilitatea în negocierile dintre angajat şi angajator sau posibilitatea companiilor de a angaja numai pe durata unui proiect. Referitor la promisiunea Guvernului că vor fi create noi locuri de muncă, unul dintre specialişti precizează: Acest lucru se va întâmpla doar dacă va exista o comunicare mai bună între Guvern şi angajatori şi doar dacă românii vor deveni mai optimişti.
Evenimentul Zilei face astăzi bilanţul unui dezastru şi îi arată cu tiparul pe cei care au secat grânarul Europei.
Vinovaţi ar fi mai mulţi miniştri ai agriculturii, care, conform unui raport al Curţii de Conturi, au contribuit la distrugerea sistemului de irigaţii din România. Printre ei, Ilie Sârbu,, Ioan Avram Mureşan, Gheorghe Flutur sau Decebal Traian Remeş. Consecinţele deciziilor proaste, a legilor încălcate sau aplicate parţial: Zece judeţe vor avea soluri aride în următorii 20 de ani, iar producţia de cereale se va diminua cu 40%, mai scrie Evenimentul Zilei, citând un studiu realizat de specialişti europeni.
În fine, Jurnalul Naţionaldesenează harta metroului din Capitală - aşa cum va arăta ea în 2020. Astfel, linia care va face legătura între aeroporturi şi gări va fi finanţată dintr-un credit de 320 de milioane de euro, bani cu care vor fi construite trei magistrale noi. Atenţie, se închid uşile! Urmează 69 de staţii noi!