Revista presei centrale, 8 septembrie
Articole din Adevărul, Evenimentul Zilei, România Liberă, Ziarul Financiar şi Azi.
Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 08 Septembrie 2011, 08:38
Pentru că meciul de fotbal România - Franţa s-a încheiat târziu şi n-a mai prins ediţia de ieri a ziarelor de dimineaţă, presa de astăzi, preia, aproape în întregime, pe prima pagină, ecouri de la eveniment. Desigur, cel mai mult spaţiu îl ocupă istoriile cu gazonul impracticabil şi cu imul modificat.
Adevărul apreciază că "primul meci de fotbal pe Arena Naţională ar fi trebuit să fie o sărbătoare. Numai că inaugurarea a fost stricată de trei mari erori: Imnul naţional a fost trunchiat de Marcel Pavel, gazonul a fost oribil, iar Piţurcă s-a mulţumit cu o remiză sinucigaşă".
"Naţional Arena" - un câmp de cartofi pe banii noştri" - titrează şi Evenimentul Zilei. "Ce trebuia să fie o mândrie naţională s-a transformat într-o ruşine internaţională. Firma care a montat gazonul este a lui Adrian Oprişan (fratele baronului local PSD, Marian Oprişan) aceeaşi care, în 2003, a făcut ca meciul România - Danemarca să se joace pe nisip. Primarul general al Capitalei şi preşedintele FRF au ştiut de problemele cu gazonul de pe "Naţional Arena", dar nu au mişcat un deget" - susţine ziarul.
România Liberă arată "cât de uşor putea fi evitat dezastrul de la Naţional Arena. Ziarul a căutat situaţii comparabile şi a descoperit că, de pildă, la inaugurarea unui stadion din Marea Britanie, autorităţile au aşteptat patru luni de la montarea gazonului până la organizarea primului meci oficial. Terenul s-a prezentat ireproşabil." Cât despre intonarea Imnului, ziariştii de la România Liberă sunt foarte sintetici: "Marcel Pavel l-a scos pe "Traian" din imn şi a luat amendă". Total general, românilor care au fost marţi la meci le-a plăcut stadionul - susţine Jurnalul Naţional, care îl citează pe un suporter al naţionalei: "Ne-a părut rău că n-am bătut Franţa, dar ne-am bucurat de un stadion de mileniul trei".
În continuare, alte subiecte din ziarele de azi. "Preţul apartamentelor primeşte un bobârnac de la Banca Naţională" - titrează Ziarul Financiar, care analizează o iniţiativă a BNR de încurajare a creditării în lei. Astfel, pentru a obţine un credit ipotecar în euro, este nevoie de un avans de cel puţin 30 la sută, în timp ce pentru lei va fi de doar 15 la sută. În schimb, dobânzile la lei vor fi duble. Măsura ar putea duce la noi scăderi de preţuri ale apartamentelor. Cât priveşte creditele pentru nevoie personale, acestea nu vor mai fi acordate pe o perioadă mai mare de 5 ani. Bancherii au la dispoziţie două săptămâni pentru a negocia cu BNR noile reguli.
România Liberă propune o analiză asupra condiţiilor în care un român îşi poate căuta sănătatea în sistemul privat. Multe dintre clinicile private din România anunţă că au încheiat contracte cu casele de asigurări de sănătate şi că pot oferi, astfel, servicii medicale gratuite ori cu reducere şi celor care sunt asiguraţi la stat, pe baza unei trimiteri de la medicul de familie.
Aceste anunţuri sunt însă doar într-o mică măsură adevărate. În practică, doar analizele simple sunt gratuite. Pentru investigaţiile mai complexe ori pentru intervenţiile chirurgicale se percepe coplată, iar sumele nu sunt de neglijat. Concluzia este că "singura soluţie pentru a nu plăti internarea într-un spital particular rămâne deocamdată asigurarea privată de sănătate, şi nu cea de stat pe care o au aproape toţi românii".
"Case de lux pentru curieri şi secretare" - titrează cotidianul Azi, care dezvăluie că "zeci de funcţionari mărunţi, printre care şoferi sau secretare care deservesc cabinetele demnitarilor, ocupă case, de zeci şi chiar sute de metri pătraţi, de protocol ale Regiei Autonome – Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS), pentru care plătesc chirii foarte mici."
Între timp, Europa pregăteşte noi măsuri de austeritate - scrie Adevărul. Guvernul grec a anunţat că începe imediat privatizarea unor companii de stat, în Italia s-a majorat TVA-ul cu 1 la sută, Ungaria pregăteşte noi impozite şi până şi austriecii au un plan de reducere a cheltuielilor bugetare.